Med vplive Flogging Molly prištevajo imena, kot so The Dubliners, The Pogues, Horslips, Johnny Cash in The Clash. Foto: Organizator
Med vplive Flogging Molly prištevajo imena, kot so The Dubliners, The Pogues, Horslips, Johnny Cash in The Clash. Foto: Organizator

Flogging Molly je King, pevec in avtor, ki se je rodil v Dublinu, ustanovil leta 1997 v Los Angelesu. Igrati so začeli v lokalnem baru Molly Malone’s, ki jim je dal tudi ime. Na začetku ni bilo nobenih pričakovanj, kar se tiče usmeritve in zvoka – ta se je razvil organsko, skozi nenehne nastope. Tradicionalna keltska glasbila, kot so violina, mandolina in harmonika, so se elegantno združila z "žaganjem" kitar in trdno ritemsekcijo. Ne da bi se tega dobro zavedali, so Flogging Molly združili glasbo Kingovega otroštva na Irskem z zvokom sodobne metropole, LA-ja.

Ker so korenine njihovega zvoka tako raznolike kot starost njihovih članov (od 20 in več do 40 in več), jih "mainstream" glasbena industrija ni sprejela, saj jih preprosto niso mogli uvrstiti v nobeno kategorijo "potencialno uspešnih skupin". A njihova delovna disciplina in hitro rastoče število oboževalcev sta vodila k velikim uspehom, ki so jih kronali z ustanovitvijo založbe Borstal Beat Records, h kateri so se usmerili po skoraj desetletju izdaj pri SideOneDummyju.

V enajstih letih od ustanovitve so izdali sedem izjemno dobro prodajanih albumov, najnovejši je pravkar izdani Speed of Darkness. Nanizali so kup uspešnic in odigrali precej več koncertov kot povprečna rockovska skupina – pravzaprav se zdi, da so stalno na turnejah. Na teh jim sledi kopica zvestih oboževalcev, ki so postali že člani "velike irske družine".

Praznovanje dneva sv. Patrika bo torej letos v Sloveniji tri mesece pozneje, in sicer v četrtek, 16. junija, v Kinu Šiška ob 21.00. Počastil ga bo pristni keltski (punk)rock s Flogging Molly.