DJ Beltek bo julija na Hrvaškem združil moči tudi z Arminom van Buurenom, še enim nizozemskim svetovno znanim DJ-jem. Foto: Luka Kunaver Addere
DJ Beltek bo julija na Hrvaškem združil moči tudi z Arminom van Buurenom, še enim nizozemskim svetovno znanim DJ-jem. Foto: Luka Kunaver Addere

V Sloveniji praktično nisem bil znan, ker pri nas nisem osebno poznal nobenega organizatorja partijev, zato se tudi skozi leta nisem veliko pojavljal v naših klubih po Sloveniji.

DJ Beltek
DJ Beltek
Vam je njegovo ime znano? Foto: Luka Kunaver Addere
DJTiesto
DJ Tiesto je občinstvo zabaval tudi na olimpijskih igrah v Atenah. Foto: Organizator

Beltek je 26-letni Ljubljančan, ki se je na svetovni klubski zemljevid zapisal s skladbo Copacabana, njegova dela pa v okviru koncertnega repertoarja redno izvaja tudi slavni DJ Tiesto, Nizozemec, ki bo, to čivkajo že vsi vrabci, danes in v četrtek ogrel Gospodarsko razstavišče. Primer je skladba I Love the Sunshine, ki jo je Beltek predelal, Tiesto pa jo zadnje štiri mesece izvaja v okviru svojega nastopa.

Kaj vse se še skriva za imenom Beltek, producenta in DJ-ja slovenskega rodu, pa v spodnjem intervjuju.

Vaše umetniško ime je Beltek. Od kje izvira, gre za vzdevek, izpeljanko osebnega imena ali slučaj?
Ime Beltek sem sestavil iz polovice mojega vzdevka "Bjelko", po katerem me poznajo prijatelji, in iz prve polovice besede "Technology".

Pri 26 letih ste verjetno bolj znani v tujini kot doma, kar ni običajno za slovenske glasbene izvajalce, ki se z majhnimi koraki trudijo prodreti v tujino. Ste že od začetka kariere imeli za cilj "svet" ali vam je Slovenija premajhna?
V Sloveniji praktično nisem bil znan, ker pri nas nisem osebno poznal nobenega organizatorja partijev, zato se tudi skozi leta nisem veliko pojavljal v naših klubih po Sloveniji. Za mojo prepoznavnost v tujini pa so odgovorne priznane svetovne založbe, pri katerih sem "komade" tudi izdal. Mogoče bi bil, če bi imeli doma kakšne znane komercialne založbe za elektronsko glasbo, bolj poznan tudi pri nas.

Imenujejo vas "mali Mozart" svetovne klubske scene. Se spomnite, kdo vas je prvi tako poimenoval?
Prva me je poimenovala Mateja Kozole, ki skrbi tudi za javno podobo Trkaja, Omarja in Neishe. Primerjava z Mozartom pa zato, ker je veliko mojih skladb narejenih na principu prepoznavne glasbene teme.

V četrtek boste nastopili za DJ-jem Tiestom v Ljubljani. Kako je prišlo do tega sodelovanja?
Pri Tiestovi založbi sem izdal svoj "komad" Kenta, ki ga je Tiesto umestil na svojo znano kompilacijo In search of sunrise 7 Asia in na podlagi tega sodelovanja se je organizator prireditve v Ljubljani odločil za moj nastop.

Kaj DJ Tiesta po vašem mnenju dela za enega najboljših v tej zvrsti glasbe?
Sam DJ Tiesta ne spremljam kaj dosti, a mislim, da je eden izmed pionirjev tranceglasbe. Če se ne motim, se trenutno lahko kot edini DJ pohvali, da je nastopil tudi na olimpijskih igrah.

Za največje ime slovenske elektronske glasbe velja DJ Umek. Pripravljate tudi z njim kakšen projekt?
Do zdaj sva z Urošem že izdala tri plošče pod projektom Umek vs. Beltek, ki se je izkazal za zelo uspešega, tako da kmalu pripravljava tudi nadaljevanje tega.

Koliko ste sicer vpeti v slovensko glasbeno sceno? Za katerega izvajalca bi pokazali "palec gor"?
Trenutno moram reči, da ne spremljam veliko, kaj se dogaja na slovenski glasbeni sceni, a mislim, da se povsod slej kot prej pokaže, kdo se trudi za uspeh in kdo samo čaka, da uspeh pride do njega.

V Sloveniji praktično nisem bil znan, ker pri nas nisem osebno poznal nobenega organizatorja partijev, zato se tudi skozi leta nisem veliko pojavljal v naših klubih po Sloveniji.

DJ Beltek