Spominsko obeležje za smrtne žrtve blizu prizorišča koncerta. Foto: Reuters
Spominsko obeležje za smrtne žrtve blizu prizorišča koncerta. Foto: Reuters

V petek se je v ameriškem mestu Houston začel dvodnevni glasbeni festival Astroworld. Kot zadnji je na oder prišel organizator, raper Travis Scott, ki ga je spremljal gost presenečenja Drake.

Okoli 21.15 po krajevnem času je izbruhnila panika, ko je množica začela pritiskati proti glavnemu odru, prišlo je do prerivanja in stampeda. Enajst ljudi, starih od 14 do 27 let, je bilo odpeljanih v bolnišnico s srčnimi zastoji, osem jih je umrlo. Okoli 300 ljudi je utrpelo ureznine in druge poškodbe.

Organizatorji so po tragediji odpovedali drugi dan festivala. Travis Scott je sporočil, da je obupan zaradi smrti in da si prizadeva pomagati družinam umrlih.

Tožnik: Scott in Drake spodbujala razgrajanje in nasilje

23-letni Kristian Paredes, ki je v prerivanju na koncertu utrpel poškodbe, je medtem vložil tožbo proti Scottu in Draku, ker naj bi spodbujala "razgrajanje in nasilje", poroča BBC. Obiskovalec zahteva milijon dolarjev odškodnine.

Tamkajšnji mediji so sicer poročali, da se je Scott med koncertom večkrat ustavil in prosil reševalce in gasilce, naj pomagajo ranjenim, preden je koncert dokončno prekinil.

Travis Scott. Foto: Reuters
Travis Scott. Foto: Reuters

Paredes trdi, da prizorišče dogodka in podjetje za organizacijo Live Nation nista zagotovila ustreznih varnostnih in zdravstvenih storitev. Obiskovalec je začutil "takojšen pritisk" proti odru, nato pa je "množica postala kaotična, začel se je stampedo", pri čemer naj bi tožnik utrpel hude telesne poškodbe.

Travisa Scotta so sicer že leta 2018 obtožili, da je kriv, ker je leta 2015 na festivalu Lollapalooza ogrozil zdravje in življenje ljudi. Med svojim nastopom je začel množico nagovarjati, naj preskoči zaščitno ograjo. Organizatorji so razmere hitro umirili, nihče izmed obiskovalcev pa ni bil poškodovan.

Proti Scottu, podjetju Live Nation in promotorju koncerta Scoremore je tožbo v vrednosti milijona dolarjev vložil še en obiskovalec. Manuel Souza je utrpel "hude telesne poškodbe, ko ga je nenadzorovana množica na koncertu podrla na tla in poteptala".

Scott in Live Nation se na tožbe še niso odzvali.

New York Times: Vodja policije pred nastopom opozoril Scotta

New York Times medtem poroča, da naj bi vodja policije v Houstonu Troy Finner med koncertom obiskal Scottovo prikolico, kjer se je pripravljal na nastop, da bi izrazil "zaskrbljenost zaradi energije množice".

Vodja gasilcev Samuel Peña je za New York Times potrdil, da so organizatorji dogodka in nastopajoči Scott soodgovorni, saj bi med divjanjem lahko posredovali, a niso.

Policija v mestu Texas je začela preiskavo navedb, da naj bi nekdo v množici med stampedom obiskovalce zabadal z injekcijo, v kateri so bila mamila. Med obiskovalci koncerta je bil tudi varnostni uslužbenec, ki je imel po navedbah policije vbodno rano na vratu. Zdravstvene službe so morale več obiskovalcev oživljati z zdravili za predoziranje.

Ranjeni na festivalu v Houstonu tožijo organizatorje