Princ teme na prestolu. Foto: AP
Princ teme na prestolu. Foto: AP

V Clevelandu so med peturno slavnostjo tudi uradno vpisali nove člane v Dvorano slavnih rokenrola – izvajalci postanejo upravičeni do tega 25 let po izdaji prve pesmi. Letos je to uspelo tudi popikoni Cher, metalcu Ozzyju Osbournu, hiphopovski in soulovski kraljici Mary J. Blige, rokerjem Foreigner in 83-letni ikoni soula Dionne Warwick. Čast so si prislužili tudi Peter Frampton, pionirji hiphopa A Tribe Called Quest, pionirji panka MC5, Jimmy Buffett ter zasedbi Kool & the Gang in Dave Matthews Band. Pri vpisu zadnje je pomagala njihova velika oboževalka Julia Roberts. Igralka, ki je na eno od skladb skupine s svojim možem prvič zaplesala, se je tudi pojavila v videospotu za njihovo pesem Dreamgirl.

Cher združila moči z Duo Lipo. Foto: AP
Cher združila moči z Duo Lipo. Foto: AP

Glasbenik in igralec Jack Black je nazdravil Osbournu in rekel, da so se nad njim "odprla nebesa", ko je prvič poslušal album Blizzard of Ozz. Black je 75-letnika označil za "rokovskega Jacka Nicholsona". Britanski glasbenik, znan tudi kot princ teme, je ob posebni priložnosti sedel na velikem črnem prestolu, ki so ga krasili netopir in lobanje, zasluge za svojo samostojno kariero in življenje pa je pripisal pokojnemu kitaristu Randyju Rhoadsu, ki mu je pomagal, potem ko so ga vrgli iz Black Sabbatha, ter svoji družini. "Oboževalci so mi bili v preteklih letih tako zvesti. Ne morem se jim dovolj zahvaliti," je še pristavil glasbenik, ki trpi za Parkinsonovo boleznijo.

To je drugič, da se je Ozzy, ki je na glasbeno prizorišče prišel pred 55 leti, uvrstil v Dvorano slavnih rokenrola – prvič mu je to uspelo leta 2006 s prelomno metalskupino Black Sabbath. Po prizorišču so iz ust zvezdnikov zazvenele njegove pesmi. Jelly Roll je zapel Mama, I'm Coming Home, Wolfgang Van Halen Crazy Train, Billy Idol pa No More Tears. Med glasbeniki, ki so jih pospremili, so bili dolgoletni kitarist Osbourna Zakk Wylde, basist Metallice Robert Trujillo, bobnar skupine Red Hot Chili Peppers Chad Smith in član skupine Osbourne Adam Wakeman na klaviaturah.

Slavili dve glasbeni kraljici

Večer je sicer odprla Dua Lipa, ki je za začetek postregla s Cherino pesmijo Believe, pri kateri se ji je pridružila tudi 78-letnica, ki je pozneje zapela še udarno različico pesmi If I Could Turn Back Time. Na odru je Zendaya poudarila, da je Cher edina ženska, ki se je na vrh Billboardove lestvice zavihtela v vsakem izmed zadnjih sedmih desetletij. V svojem govoru se je zvezdnica sicer zahvalila svoji mami, ker jo je naučila, da po porazu vedno vstane. "Nikoli ne obupam," je poudarila.

"Ko poslušate Mary, razumete, da niste sami v zlomljenem srcu," so besede Dr. Dreja, s katerimi je naznanil, da je del Dvorane slavnih rokenrola tudi Blige, ki je zaslužna za ustvarjanje popolnoma nove kategorije glasbe – hiphopovskega soula. "Premikajte se z milino. Zaupajte potovanju. Vredni ste," je dejala devetkratna dobitnica grammyja, katere najbolj znana pesem je Family Affair, poroča AP.

Mary J. Blige naznanila Method Man in Dr. Dre. Foto: AP
Mary J. Blige naznanila Method Man in Dr. Dre. Foto: AP

Za nekatere je bil "že zadnji čas"

Chuck D je ob naznanitvi Kool & the Gang pristavil, da se na to praznovanje že dolgo čaka – skupina, ki je poskrbela za številne uspešnice, vključno s Celebration in Jungle Boogie, je namreč do vpisa v Dvorano upravičena že od leta 1994. Pri mešanici priljubljenih pesmi so jim na odru priskočili na pomoč tudi The Roots. Teyana Taylor je novo ime Dvorane slavnih rokenrola Warwick označila za "resnično edinstveno". Ta je bila za to nominirana že tretjič in je bila presrečna. Jennifer Hudson se je tudi pridružila pri pesmi I'll Never Love This Way Again, izvedla je tudi skladbo Walk On By.

K temu, da je del Dvorane slavnih rokenrola tudi skupina A Tribe Called Quest, je pripomogel Dave Chappelle. Po njegovem mnenju je ta združila "džez in soul na način, kot ga hiphop še ni videl". Queen Latifah, Busta Rhymes, Common, The Roots in De La Soul so moči združili za nabor uspešnic zasedbe, vključno z Bonita Applebum, Scenario in Can I Kick It?.

Skupino Foreigner, ki sicer deluje brez prvotnih članov, je naznanil Sammy Hagar, ki se je ob tem zahvalil oboževalcem zasedbe, da so vztrajno zahtevali njihovo vključitev v Dvorano slavnih. Zasedba je znana tudi po uspešnicah, kot sta Cold as Ice in Waiting for a Girl Like You, lestvicam pa so kraljevali v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Demi Lovato in Slash sta se pridružila članom Foreigner za pesmi Feels Like the First Time, Kelly Clarkson je navdušila z I Want to Know What Love Is, arena pa je navdušeno vzkliknila, ko se ji je pridružil prvotni pevec Lou Gramm.

James Taylor počastil Buffetta. Foto: AP
James Taylor počastil Buffetta. Foto: AP

Posmrtno sprejet Jimmy Buffett, pokojnim glasbenikom so se dodatno poklonili

Roger Daltrey iz zasedbe The Who je izrekel ime Framptona. "Peter je imel najneverjetnejšo kariero vseh časov. Verjetno je lažje poimenovati ljudi, s katerimi ni sodeloval, kot ljudi, s katerimi je," je dejal Daltrey in dodal, da je bil že čas, da postane del Dvorane slavnih rokenrola. Framptonu se je na odru pridružil tudi Keith Urban, s katerim je zaigral pesem Do You Feel Like I Do in pokazal, zakaj velja za enega od velikih kitaristov roka.

Dave Matthews je – preden je sam uradno postal član Dvorane slavnih rokenrola – pomagal počastiti Buffetta, ki je umrl lanskega septembra, z akustično različico pesmi A Pirate Looks at Forty. James Taylor je nato pokojnega glasbenika, ki je imel velik vpliv na glasbo s pesmijo Margaritaville, oklical za "večjega od življenja" in "pristnega". Taylor, Kenny Chesney in Mac McAnally so nato izvedli Buffettovo Come Monday.

Poklonili so se tudi glasbenikom, ki jih ni več. Sekcija In Memoriam je med drugim vključevala poklone Krisu Kristoffersonu, Cissy Houston, Davidu Sanbornu in Liamu Paynu.