The Wombats so si prepoznavnost pri širšem občinstvu zagotovili leta 2007 z uspešnico Let's Dance to Joy Division. Foto: Organizator
The Wombats so si prepoznavnost pri širšem občinstvu zagotovili leta 2007 z uspešnico Let's Dance to Joy Division. Foto: Organizator
Editors trenutno ustvarjajo četrti studijski album. Foto: Organizator

Po nastopu skupine The Killers leta 2009 in "trilogiji" Džafest v letu 2010 (Florence & The Machine, Gossip in Plan B) Itak nadaljuje glasbeno zgodbo v obliki urbanega festivala Itak Džafest.

Festivalsko dogajanje v Križankah bodo odprli člani slovensko-finske naveze The Toronto Drug Bust, ki združuje rock, bluz, indie in še kaj.

Vzdušje bodo stopnjevali gostje iz Sarajeva Dubioza Kolektiv, Sloveniji dobro znana in priljubljena "crossover" zasedba s poskočnimi ritmi, začinjenimi z družbeno-političnimi temami, in uspešnicami, kot so Blam, Kokuz in Firma Ilegal.

V Sloveniji bomo poleg Editorsov prvič gostili tudi britansko indiepop skupino The Wombats. Fantje iz Liverpoola so leta 2007 izdali svoj debitantski izdelek, ki je pristal na enajstem mestu britanske lestvice najboljših albumov. Sledil mu je The Wombats EP, namenjen ameriškemu tržišču, leta 2011 pa je izšel njihov zadnji izdelek The Modern Glitch, s katerim so znova uspešno "napadali" britanske lestvice.

Kot smo že pisali, bodo za vrhunec festivala poskrbeli Editors. V poznih večernih urah bo na oder Križank stopila ena najuspešnejših britanskih glasbenih zasedb v zadnjem desetletju, ki jo bomo pri nas gostili po ustvarjanju njihovega težko pričakovanega četrtega studijskega albuma.

Med izmenjavami nastopajočih na velikem odru Križank bo v značilnih elektronskih ritmih glasbeno vzdušje stopnjeval slovenski duo Danza Macabra, ki bo poskrbel tudi za konec, predviden nekoliko po polnoči.