Lana se je v šovu Davida Lettermana dodobra odkupila za neposrečen nastop v oddaji Saturday Night Live. Foto: You Tube
Lana se je v šovu Davida Lettermana dodobra odkupila za neposrečen nastop v oddaji Saturday Night Live. Foto: You Tube
SNL-jeva Kirsten Wiig kot Lana Del Rey je do potankosti zadela pevkin manierizem. Foto: Youtube
Lana Del Rey na naslovnici britanskega Voguea. Foto: Reuters

Ker je bilo o Lani - z drugim imenom Lizzie Grant - napisano res že vse, vam bomo tokrat prihranili zgodbo iz ozadja in ugibanja, koliko na tej supernovi je resničnega in koliko umetno sproduciranega.
Dejstvo je, da je njen prvenec (no, vsaj prvenec pod tem umetniškim imenom) Born to Die zdaj že teden dni na prodajnih policah, in čeprav so kritike izjemno mešane (očitno se tudi glasbeni recenzenti ne morejo odločiti, ali jih dekle s permanentno šobico, ki poje o nevarnih fantih, rdečem laku za nohte in poletjih na Hamptonsih, nateguje ali ne), se uspeha ne da zanikati.

Po polomiji - perfekcija
Album je bil samo v Veliki Britaniji prodan v 117.000 izvodih in je postal najhitreje prodajani album v letu 2012 (prodanih je bilo cel več izvodov kot drugih štirih britanskih uspešnic skupaj). Born To Die se je znašel na vrhovih lestvic v kar 14 državah, poleg na Otoku med drugim tudi v ZDA, Italiji, Franciji, Nemčiji in Mehiki.
In če je njen razglašen nastop v oddaji Saturday Night Live pred tremi tedni vzpodbudil celo igralko Juliette Lewis, da je tvitala, kako obupna je in da bi še 12-letnica odpela bolje, je njena uspešnica Video Games v četrtek v šovu Davida Lettermana zvenela tako dobro, da jo je Letterman dobesedno prosil, naj se vrne še naslednji dan. In še v ponedeljek. (Posnetek si lahko ogledate spodaj.)
O talibanski himni in ubijanju tjulnjev
Na vso polemiko glede njenega kontroverznega nastopa v SNL-ju (mnogo izvajalcev je protestiralo, zakaj lahko nastopi glede na to, da je popolna novinka, njen album pa še niti izšel ni) so se v teh dneh končno odzvali tudi ustvarjalci te priljubljene oddaje. Ne ravno v kakšni uradni izjavi, pač pa - v svojem slogu - v skeču.

V prvi epizodi po tisti z Lano so se zavzeli za pevko - in se ji posmehovali obenem. Igralka in redna članica ekipe SNL-ja Kristen Wiig je upodobila Del Reyevo in kramljala z gostiteljem Sethom Meyersom o javnem pogromu, ki je sledil Laninem nastopu. Wiigova, z dolgo lasuljo medene barve in belo obleko, kakršno je nosila Lana, je kritikom (in teh res ni bilo malo) odgovorila: "Glede na odziv javnosti se zdi, da sem med petjem talibanske nacionalne himne s palico do smrti namlatila mladiča tjulnja."

A čeprav je bila poanta skeča, da je bil negativni odziv javnosti in spletne skupnosti močno pretiran, so ustvarjalci v njem deloma tudi priznali, da so nekatere kritike vseeno na mestu. Meyers je Wiigovo kot Lano vprašal, zakaj meni, da je bila deležna toliko kritik. Ona je ugibala, da zato ker je izpadla kot "lesena, odtujena in čudna". A za to obstaja zelo dobra razlaga, je dodala "Del Reyeva": "Pač sem lesena, odtujena in čudna."
Nova modna ikona?
In medtem ko debata še kar traja in traja, prava Lana Del Rey ne kaže znakov, da bi se ob vsej tej nenadni pozornosti, ki je je deležna, le-te kaj ustrašila. 25-letnica namreč krasi naslovnico marčevske številke britanskega Voguea, fotografiral pa jo je zvezdniški fotograf Mario Testino, sicer najljubši fotograf Kate Moss.

Urednica britanskega Voguea Alexandra Shulman je odločitev, da se na naslovnici "modne Biblije" pojavi ameriška pevka, utemeljila takole: "Sem ena od tisoč ljudi, ki jih je očaral grlen, zapeljiv glas Lane Del Rey. Ko sem videla Lano enkrat peti v majhnem londonskem klubu, me je takoj prepričala, da bi bila odlično dekle za naslovnico Voguea, čeprav je verjetno ena od novejših zvezdnic na svojem področju, kar jih je revija kdaj imela na naslovnici."

Del Reyeva, ki je pred kratkim podpisala z manekensko agencijo NEXT Model Management, ima nedvomno lepo prihodnost v modnem svetu, če se pevska ne bi obnesla. Navsezadnje je s svojo retro, vseameriško podobo že sprožila nove modne smernice med dekleti.