Letos je Slovenijo na Eurosongu v Beogradu predstavljala Rebeka Dremelj, naslednje leto pa v Moskvo potuje ... Foto: Reuters
Letos je Slovenijo na Eurosongu v Beogradu predstavljala Rebeka Dremelj, naslednje leto pa v Moskvo potuje ... Foto: Reuters
Nastop Rebeke Dremelj na Emi 2008

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali profesorica solopetja, pevka in nekdanja zmagovalka slovenskega izbora za pesem Evrovizije Darja Švajger, vodja Založbe kaset in plošč RTV Slovenija in diplomirana muzikologinja Mojca Menart ter glasbeni urednik na Radiu Slovenija Jernej Vene, je od 113 skladb, prijavljenih na javni razpis za sodelovanje na izborih predstavnika RTV Slovenija na 54. tekmovanju za pesem Evrovizije 2009, izbrala naslednjih 14 izvajalcev in skladb, ki so se uvrstile na predizbor Ema 2009. Navajamo jih v naključnem vrstnem redu:

Bjonde – Blond Power
Nuška Drašček – Kako lepo
Aynee – Zdaj vem
Brigita Šuler – Druga liga
Tadeja Molan in Retro Beat – Sanje
Karmen Stavec – A si želiš
Gianni Rijavec – Gloria
Krema – Ob meni si
Mitja – Mission
Quartissimo – Love Symphony
Nexys – Vsaj za en dan
Ne me jugat in Slavko Ivančič – Kaj me briga
Lea Sirk – Znamenje iz sanj
Petra Slapar – Mistery

Komisija je izbrala tudi štiri rezervne izvajalce in skladbe, ki si sledijo takole:
Rok Kosmač – Kriva si
Tina Gačnik – Agent 00-LA
Gašper – Greva do neba
La Kost - Čavčibavči

RTV Slovenija je v skladu z razpisnimi pogoji neposredno v finalni izbor Ema 2009 povabila šest avtorjev, ki so v sodelovanju z RP TVS izbrali izvajalce:
Jan PlestenjakAlya in Rudi Bučar
Matjaž Vlašič – skupina Langa in Manca Špik
Aleš KlinarSamuel Lucas
Omar NaberOmar Naber
Jože Potrebuješ
– skupina Čuki
Boštjan GrabnarEva Černe

Pri izboru vabljenih avtorjev je bilo upoštevano več kriterijev: slovensko državljanstvo, dozdajšnji uspehi na slovenskih izborih za pesem Evrovizije, kontinuirano ustvarjanje uspešnic v zadnjem času in zastopanost raznolikih žanrov zabavne glasbe v Sloveniji. V širšem izboru vabljenih avtorjev so bili tudi Robert Pešut - Magnifico, Saša Lošić, Neža Buh – Neisha, Sašo Fajon, a iz različnih razlogov v tem terminu niso mogli sprejeti te obveznosti.

Predizbor festivala Ema 2009 bo potekal v soboto, 31. januarja 2009, finalni izbor Eme 2009 pa v nedeljo, 1. februarja 2009.

C. R.

Nastop Rebeke Dremelj na Emi 2008