Vse tri večere letošnje EME povezujeta Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Foto: Adrijan Pregelj
Vse tri večere letošnje EME povezujeta Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Foto: Adrijan Pregelj

Kot je znano, je strokovna žirija izbrala po osem sodelujočih v obeh polfinalih, štirje izvajalci (po dva v vsak polfinale) pa so v ožji izbor za letošnjo slovensko evrovizijsko popevko prišli prek izbora, namenjenega mladih izvajalcev, EMA freš.

Že prejšnjo soboto smo dobili prvih šest polfinalistov, prihajajoči konec tedna pa se bo za to priložnost trudilo deset novih izvajalcev, in sicer: Mia Guček (Independiente), Gušti feat. Leyre (Nova romantika), Klara Jazbec (Vse kar imam), Vedran Ljubenko (H2O dieta), Leya Leanne (Naked), LPS (Disko), Anabel (Tendency), BQL (Maj), Hauptman (Sledim) in Eva Moškon (Kliki).

Kolaž nastopajočih v drugem polfinalu. Foto: RTV SLO
Kolaž nastopajočih v drugem polfinalu. Foto: RTV SLO

Mia Guček, ki samo sebe opisuje kot preprosto Slovenko, poudarja, da je naslov njene skladbe Independiente, "kar v prevodu pomeni neodvisen". Zato poziva vse, "naj bodo neodvisni, naj se ne pustijo pregovoriti, podcenjevati ali pa ukazovati". Pred sobotnim polfinalom pa obljublja, da bo njen nastop "zanimiv".

"Skladba govori o teh novih, čistih dušah, ki malo tavajo, blodijo," skladbo Nova romantika opisuje Gušti, del dvojca Gušti in Leyre. Obljubljata, da bo njun nastop predvsem sproščen, jasna je zgolj razporeditev vlog. "Jaz ne bom pel!" odločno pravi Gušti, Leyre pa v smehu doda: "Ja, jaz bom pela, Gušti bo igral, imamo pa še bobnarja."

"Sem Klara Jazbec, prava Gorenjka," svojo predstavitev začne 24-letna glasbenica in doda: "Sem umetnica po druši, kreativka v vseh pogledih." Predstavila se bo s skladbo Vse kar imam, "ki je v bistvu ljubezenska zgodba", ki opisuje ljubezen od prvega trenutka, "ko začutiš, da je to tisto pravo," prek spominov skozi leta do tega trenutka danes. "Ne glede na to, skozi kaj v življenju greš, je pomembno, da je tista oseba zraven tebe. In ko na koncu potegnemo črto, je to vse, kar imamo," opisuje glasbenica.

Sorodna novica Batista Cadillac, July Jones, Stela Sofia, Manouche, David Amaro in LUMA v finalu

"Prišli smo se zabavat in želimo, da se zabavate tudi vi in prejmete naše pozitivne vibracije. In da premaknemo meje v glasbi," pred polfinalom obljublja Vedran Ljubenko z ekipo, ki se bo v finale EME 2022 skušala prebiti s pesmijo H2O dieta. Njegova skladba govori o tem, kako ljudje bežijo pred svojimi težavami in se zatekajo v alkohol in popivanje, pravi in dodaja: "Predstavili se bomo v barvah vode."

Leya Leanne, ena od dveh sobotnih predstavnikov, ki se je na EMO uvrstila prek izbora EMA freš, prihaja iz Kranja in študira podjetništvo, glasba pa je njena prva ljubezen, pravi. Pesem Naked v ospredje postavlja trenutek, ko te oseba, ki si se ji povsem predal in razgalil, pusti na cedilu, razlaga. EMA freš je bila zanjo nekakšno ogrevanje, za nastop na "pravi" EMI pa obljublja nadgradnjo, saj "gotovo ljudje, ki so že videli nastop na EMI freš, več pričakujejo v prihodnosti".

Drugi predstavniki, ki so prepričali na EMI freš, so člani zasedbe LPS. "Pesem govori o neuspešni zvezi zaradi napake ženske, dogaja se pa v disku, zato tudi tak naslov," opisujejo svojo skladbo mladi s Celjskega. "Ne glede na to, kako zveni, je zelo žalosten komad," še dodajajo. "Smo sveži, nekaj novega, ponujamo drugačno vrsto glasbe," še pravijo v pozivu gledalcem, da glasujejo zanje.

Zelo slikovita je bila v svoji samopredstavitvi Anabel, ki stavi na skladbo z naslovom Tendency. "Sem Anabel, zelo rada pojem, igram kitaro in ukulele, imam dve mački in obe imam vtetovirani na svojih rokah," je razložila. O svoji skladbi pa dodaja še: "Govori o tem, da moraš iti včasih skozi blato, da lahko prideš ven na lepše, in da bi bila potem zaradi tega tudi boljša oseba."

O nesojeni ljubezni bosta pela tudi brata Anej in Rok Piletič, znana pod imenom BQL: "Pravzaprav neka kontra zgodba, kot je pri meni, ampak vseeno mislim, da se lahko vsi poistovetimo s to zgodbo," pravi Anej. "Letošnji nastop na EMI bo bolj minimalističen, ne bo nič pompoznega, nobenega ognja, laserjev, kot sva nekoč že imela, saj sva se odločila, da zgodbo predstaviva skozi trpljenje, kot ga boste videli na nastopu," pa razlaga Rok.

Sorodna novica Šest skladb, ki so prejele največ glasov občinstva in žirije

Predzadnji se bo v 2. polfinalu predstavil pianist in pevec Žan Hauptman, in sicer s skladbo Sledim. Gre za "izpoved fanta, ki govori dekletu, da ji sledi in da ji popolnoma zaupa ... in da se počuti varnega, ko je ona zraven." V skladu s svojim siceršnjim ustvarjanjem napoveduje umirjen nastop, "na nek način bo z mano tudi bend". Najvarneje se počutim za klavirjem," ob tem še dodaja Hauptman.

Zadnja od 20 polfinalistov EME 2022 pa se bo s pesmijo Kliki predstavila Eva Moškon: "Jaz sem ljubezen," se opiše in doda: "Skladba govori o tem, kako hitro živimo in smo že povsem virtualni, čisto prilagojeni na ta način življenja. Eni smo pa še iz analognega obdobja in ne bi radi nadomestili dotikov s kliki in poljubov z lajki."

Kot omenjeno, se bo tudi tokrat v finale EME uvrstilo šest od desetih skladb – tri po telefonskem glasovanju in tri po glasovanju žirije.

Finalni izbor, na katerem bodo izbrali slovenskega potnika na Evrovizijo, bo v soboto, 19. februarja, ob 20. uri na TV SLO 1. Takrat se bo tako predstavilo 12 skladb. Zmagovalna pesem bo določena na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50:50.