Evropska radiodifuzna zveza EBU je Romunijo iz letošnjega izbora za pesem Evrovizije izključila, ker javna televizija TVR ni poravnala dolga; ta je znašal več kot 10 milijonov evrov. Foto: EPA
Evropska radiodifuzna zveza EBU je Romunijo iz letošnjega izbora za pesem Evrovizije izključila, ker javna televizija TVR ni poravnala dolga; ta je znašal več kot 10 milijonov evrov. Foto: EPA
false
Romunski predstavnik Ovidiu Anton ostaja doma. Foto: EPA
false
Izbor za pesem Evrovizije bo potekal med 10. in 14. majem. Foto: Reuters

Odločitev Evropske radiodifuzne zveze EBU je nepreklicna: Ovidiu Anton ne bo imel pravice, da na izboru predstavi svojo pesem Moment Of Silence. Anton bi moral nastopiti v drugem predizboru, kjer je bilo sprva načrtovanih 19 nastopov. Z izključitvijo jih bo zdaj 18 - toliko kot jih je tudi v prvem predizboru. Stvari bi se dodatno zapletle, če bi Romunija pristala v prvem predizboru, saj bi morali nato eno državo preseliti v prvi predizbor.

Na Evroviziji "le" 42 držav, Romunija izključena

Romunija bi morala nastopiti kot trinajsta država v drugem predizboru - tik pred Dansko, ki bo zdaj nastopila na njihovem položaju. Danski predstavniki Lighthouse X bodo tako nastopili pred oglasi, medtem ko bo po oglasih nastopila ukrajinska predstavnica Jamala.

Romuni so se s svojo pesmijo uvrstili v rockersko kategorijo letošnjega izbora - z eno pesmijo manj bodo tako druge države dobile še večjo priložnost, da izstopijo iz povprečja. Prav tako pa letošnja Evrovizija brez Romunije ne bo rekordna, kot bi bila, če bi na njej nastopilo 43 držav. In še podatek za gledalce: zaradi izključitve bo drugi predizbor krajši za od štiri do pet minut, medtem ko bo finale vsaj za dve minuti.

Romunska javna televizija TVR si še naprej prizadeva najti rešitev - v reševanje težave je vpletena tudi celotna vlada - toda v zadnjem sporočilu za javnost so zapisali, da obstoječi zakonski okviri ne omogočajo finančne rešitve za televizijo.

Še največ škode pa je ob izključitvi trpel prav Anton. Ta je v intervjuju za Radio France International dejal, da razmišlja o tožbi zaradi moralne škode in oškodovanja ugleda. "Zelo sem razočaran. Mislim, da si nihče ne more predstavljati, kaj preživljam. Niti si tega ne želim. Toliko let sem delal, da sem si prislužil pravico, da zastopam Romunijo na Evroviziji in po zmagi na nacionalnem izboru me je premagal ... saj sploh ne vem, kdo!" je o nepredstavljivi škodi dejal Anton.