Zaradi Tinkare so na evrovizijskih zabavah odmevali rokerski zvok in tudi slovenska besedila. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zaradi Tinkare so na evrovizijskih zabavah odmevali rokerski zvok in tudi slovenska besedila. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Za potrebe nastopa v živo je v Köbenhavn pripotoval avtodom s člani Tinkarine skupine. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Emma Marrone
Že večer pred nastopom Tinkare na istem prizorišču, le v večji dvorani, je lekcijo igranja v živo uprizorila Emma Marrone. Foto: MMC RTV SLO
Mei Finegold
Eno izmed boljših zabav so tudi letos priredili Izraelci. Foto: MMC RTV SLO
Twin Twin
Twin Twin so stopili na oder na uradni zabavi Izraela in razplesali zbrane na Mustache. Foto: MMC RTV SLO

"Druženje je najboljši del Evrovizije," je za MMC dejal prvi glas francoskih predstavnikov Twin Twin, ko je v noči na torek prišel z odra izraelske zabave v Euroklubu.
Prav zabava Mei Finegold je bila ena izmed najbolj obiskanih, kar se tiče nastopov tujih delegacij. Torkovo klubsko dogajanje je le nekaj metrov stran od velike dvorane Eurokluba začela italijanska predstavnica. Emma Marrone je uprizorila manjši koncert, kjer je še enkrat več potrdila, da je pevka za na oder, in ne za uprizarjanje živega koncertnega dogajanja na odru, kot je Evrovizija. "Emocijo moraš pokazati na takšen ali drugačen način," je dejala Italijanka v pogovoru za MMC, ki si ga boste lahko pogledali v prihodnjih dneh.
Njene zabave se je udeležila tudi slovenska delegacija na čelu s Tinkaro Kovač, ki je z Marronejevo v tem kratkem času spletla precej močne vezi. "Tinkara je čudovita," je pripomnila italijanska pevka, ki se je proslavila z zmago na San Remu pred dvema letoma.

Nato pa so se po doživetem nastopu Italijanke, zaradi katerega je trpela tudi njena izvedba na drugi vaji sinoči, nad katero je bila iskreno razočarana, okoli enajstih odprla vrata v večjo dvorano, kjer je že vsakega nasmejano pozdravljala Finegoldova in delila "selfije" z vsakim, ki ji je prišel nasproti. Na oder je stopila po polnoči, a duh Same Heart je začel v akustični izvedbi širiti nekdanji vokalist skupine A Friend From London Tim Schou, ki je na Evroviziji nastopil leta 2011.

Za poseben začetek je na oder povabil oboževalca iz Portugalske, ki je z njim zapel njihovo evrovizijsko pesem New Tomorrow. "In ne pozabite: uauaué," se je razživel ob melodiji portugalske evrovizijske pesmi na koncu posebni gost.
Na oder so pozneje stopili še predstavniki Francije, Gruzije, Avstrije, Poljske in seveda Izraela. Izstopal je energični nastop Francozov, ki jih bo zanimivo spremljati, kako se bodo s svojo odrsko energijo znašli v televizijskem šovu. Suvereno pa je svoji dve skladbi zapela tudi Conchita Wurst.

Zabava ob starih uspešnicah, ki jih je veliko manj slišati kot lani v Malmöju, se je nadaljevala do jutra. Popoldne pa so že zavzeli oder slovenski predstavniki s Tinkaro na čelu. Prav posebno osvežitev prepevanja evrovizijskih predstavnikov na matrice pa je predstavljala njena skupina, ki je z avtodomom (na svoje stroške) pripotovala v klub naravnost na tonsko vajo – in po le nekaj urah spanja.

"Vem, da slišite neki čuden jezik, slovenščino," je zbrane nagovorila glasbenica in začela svoj repertoar, v katerega je vpletla tudi nekatere angleške različice njenih najuspešnejših slovenskih pesmi (Ljubezen je padla z neba itd.).

Na obisku pri veleposlaniku
Slovensko popoldne je minilo pod okriljem Združenja malih delničarjev, ki so v Köbenhavn pripeljali kar dve toni pijače in hrane. "Izvajalec, kot je Tinkara Kovač, na Evroviziji zelo pomaga pri promociji države," je za MMC pojasnjeval slovenski veleposlanik na Danskem Tone Kajzer, ki je sprejel slovensko delegacijo pred nastopom v Euroklubu.

"Mi smo se povezali s slovenskimi podjetji, ki jih je v celoto zbral Kristjan Verbič iz Združenja malih delničarjev Slovenije. Na koncu računam, da bomo imeli večji turistični obisk iz Danske. Tinkari pa sem rekel, da ima izjemno kakovostno pesem, da mogoče v primeru njene zmage celo gostimo Evrovizijo v Sloveniji," je bil optimistično naravnan veleposlanik v pogovoru za MMC.

Na oder je Tinkara okoli šeste ure zvečer, ko se je večina evrovizijskih ljubiteljev že začela zgrinjati proti evrovizijski dvorani, da bi videli prvi polfinale, stopila tudi s spremljevalno ekipo, ki jo jutri čaka verjetno najpomembnejši nastop, in sicer na generalki, ki jo bodo ocenjevale strokovne žirije iz držav, ki nastopajo s Tinkaro v drugem polfinalu.

Več utrinkov z uradnih zabav Italije, Izraela in Slovenije si lahko pogledate spodaj.