Dve dvorani, v katerih bo potekal evrovizijski cirkus. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Dve dvorani, v katerih bo potekal evrovizijski cirkus. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Evrovizija
Dvorana bo prihodnje dni združevala vse ljubitelje Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Evrovizija
Letošnja Evrovizija poteka na polotoku Refshaleøen. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Mrzla jeklena konstrukcija je nekoč pod svojo streho zaposlovala več tisoč mož, ki so s svojimi rokami ustvarili vodilno ladjedelniško podjetje na svetu. Danes je dvorana edinstveno glasbeno in kulturno središče ter prizorišče drugih dogodkov.

Ena izmed dveh dvoran B & W Hallerne je tako velika, da bi lahko v njej igrali golf. In nismo daleč od resnice: v največji so včasih igrali dvoranski golf. 30-metrska zgradba Round Tower, ki stoji v Köbenhavnu, bi lahko brez težav stala pod njeno streho, saj meri v višino več kot 50 metrov. Do te osupljive konstrukcije je ura vožnje z avtobusom (s podzemno železnico in taksijem je seveda hitreje). In ko že mislite, da ste na cilju - niste. Dvorani stojita stran od vsakdanjega köbenhavnskega vrveža.

B&W Hallerne sta leta 1960 zgradila Burmeister in Wain. Njuna konstrukcija je tedaj pomenila revolucijo v svetu ladjedelništva. Nova tehnologija je omogočila, da so lahko začeli ladje graditi po delih, kar je pomenilo, da so lahko velik del opravili pod streho. "B & W je bila dolga leta vodilna ladjedelnica zaradi tehnologije, ki so jo uporabljali. Delegacije so prihajale celo iz Japonske, da bi proučevale danski način gradnje ladij," je povedal profesor na köbenhavnski univerzi Niels Jul Nielsen.

Ladjedelnica se je zaprla leta 1996, potem ko se je več let ukvarjala z gospodarskimi težavami. Danes je prostor za shranjevanje rekvizitov danskega kraljevega gledališča in prostor za prosto plezanje. Preostali del polotoka Refshaleøen, na katerem stoji, pa je še vedno dom številnih industrijskih in ustvarjalnih dejavnosti.

V zadnjih letih je otok postal prostor tudi za metalski glasbeni festival Copenhell, medtem ko so maja lani dve največji dvorani na njem začeli preurejati v prizorišče za Evrovizijo. Kljub blišču, ki ga prinese tovrstni šov, prostor še vedno ohranja občutek surovosti. Na tla v šotorih pred dvoranama (kjer je prostor za novinarje in izvajalce) so položene lesene deske, kar se čuti na vsakem (poskočnem) koraku. Toda po prihodu v veliko dvorano ob pogledu na odrsko konstrukcijo pozabite, da ste v nekdanji ladjedelnici.

Surovi materiali so bili navdih
Navdih za samo obliko je bila prav namembnost dvorane pred leti. Tudi zato so delali z materiali, ki jih povezujemo z marinami. To sta jeklo in voda. Velikost odra dodatno (vizualno) povečuje svetlikajoča se kocka, ki izstopa iz sredine odra. Arhitekti so si jo zamislili kot velik stroj za zabavo, ki predstavlja središče evrovizijskega vesolja. Scena je minimalistična in simbolizira enakost, demokratičnost in dejstvo, da imajo vsi ljudje enake vrednote in pravice.

Več fotoutrinkov dvorane si lahko pogledate spodaj.