Prvih 10 nastopajočih. Foto: RTV SLO
Prvih 10 nastopajočih. Foto: RTV SLO

Prve tri februarske sobote bodo na TV SLO 1 rezervirane za letošnji izbor EME 2022. V dveh predizborih bo slišati 20 tekmovalnih skladb. Prvi polfinalni izbor za letošnjo EMO bo na TV SLO 1 to soboto, 5. februarja, ob 20.20, ko se bo predstavilo 10 izvajalcev in izvajalk, dva izmed njih sta se na izbor uvrstila prek EME freš.

Štirje zmagovalci EME freš. Foto: Jan Pintar
Štirje zmagovalci EME freš. Foto: Jan Pintar

Nastopajoči se bodo predstavili v naslednjem vrstnem redu: July Jones, David Amaro, Le Serpentine, Bowrain & Brina, LUMA, Stela Sofia, Jonatan Haller, Batista Cadillac, Zala Smolnikar - Z Á L I in Manouche.

Nastopajoči so te dni že preizkusili oder letošnje EME, v oddaji na Valu 202 pa so tudi na kratko predstavili svoja glasbena dela. Spodaj si izseke njihovih pesmi lahko tudi znova zavrtite.

July Jones: "Namen pesmi in nastopa Girls can do anything je, pokazati, da imamo dekleta moč, smo sposobne, se izražamo na različne načine in smo si drugačne ter drzne," je povedala 23-letna pevka, tekstopiska in producentka, ki sicer živi v Londonu.

David Amaro: "Pesem Še vedno si lepa si lahko vsak predstavlja po svoje, jaz si jo predstavljam, kot odo ljubezni. Ljubezen ti življenje lahko polepša, lahko pa ga tudi uniči," je povedal 28-letnik, ki bo pel o tem, kako grenkosladka je ljubezen.

Le Serpentine: "Govori o tem, da se marsikaj lahko zgodi v trenutku, kot strela z neba, hkrati pa pove, da pridejo tudi boljši dnevi," so o pesmi Tudi teb se lahko zgodi povedali člani rockovske zasedbe iz Kranja, ki glasbeno ustvarjajo že okoli deset let.

Bowrain & Brina: "Skladba govori o tem, da predvsem mladi nočejo biti zaman," je o pesmi Čas je povedal skladatelj, pianist in avtor pesmi Bowrain, ki je moči združil tudi z vokalistko Brino Plestenjak, ki se jima bodo na odru za izbor za EMO 2022 pridružili tudi štirje člani mešanega pevskega zbora Veter.

LUMA: "Začela sem pisati pesem oz. besedilo o toksičnem odnosu, ko greš "all in", kdaj pa potem ne moreš ven in se začneš loviti," je vsebino pesmi All in povzela Lucija Harum, polovica dvojca LUMA, ki ga sestavlja še Martin Vogrin.

Stela Sofia: "S to pesmijo sem želela povedati, da se je treba osredotočiti na ta trenutek, ki se dogaja zdaj," je pesem, s katero bo nastopila na EMI 2022, povzela pevka, ki je poudarila, da je petje njena strast.

Vse novosti, povezane z izborom EMA 2022, lahko spremljate tudi na uradni spletni strani in na družbenih omrežjih Instagram, Facebook, YouTube in TikTok.

Jonatan Haller: "Obzorje je zelo intimna pesem, kot neka izpoved – dve osebi se poskušata postaviti v čevlje drug drugega, se razumeti in premagati vse ovire, da se lahko na koncu zopet najdeta na obzorju," je razložil 24-letnik, ki živi tako v Sloveniji kot tudi na Portugalskem.

Batista Cadillac: "Pesem Mim pravil bi se načeloma lahko brala kot nekakšna inštrukcija zapeljevanja – mimo pravil, da pride do cilja," je o skladbi, s katero se bo predstavila, povedala skupina.

Zala Smolnikar - Z Á L I: "Skladba lahko govori o moškem ali pa o nas samih, ko jo bodo ljudje slišali, mislim, da si bodo sami ustvarili predstavo," je povedala glasbenica.

Manouche: "To je ljubezenska skladba. Fant bi rad prišel na obisk k dekletu, pa ga je malce strah spoznati mamo in očeta, zato svojo izbranko prosi, če ga lahko hitro pokliče nazaj in mu pove, ali so starši že šli, ali je sama in jo tako lahko obišče," je skupina, v kateri so preostali štirje člani prvotne zasedbe, povedala o svoji pesmi Si sama?.

Finalni izbor bo 19. februarja

Voditelja vseh treh večerov. Foto: Televizija Slovenija
Voditelja vseh treh večerov. Foto: Televizija Slovenija

Drugi polfinalni izbor bo 12. februarja. 10 novih skladb bodo izvajalci predstavili v naslednjem vrstnem redu: Mia Guček, Gušti feat. Leyre, Klara Jazbec, Vedran Ljubenko, Leya Leanne, LPS, Anabel, BQL, Hauptman in Eva Moškon.

Iz vsakega predizbora se bo v finalni izbor uvrstilo šest skladb (tri po telefonskem glasovanju in tri po glasovanju žirije). Finalni izbor, na katerem bodo izbrali slovenskega potnika na Evrovizijo, bo v soboto, 19. februarja, ob 20. uri na TV SLO 1. Takrat se bo tako predstavilo 12 skladb. Zmagovalna pesem bo določena na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50:50.

Gostitelja vseh treh večerov bosta voditeljica Melani Mekicar ter glasbenik in pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin.