Leta 2024 je v imenu Švice slavil_a Nemo. Foto: AP
Leta 2024 je v imenu Švice slavil_a Nemo. Foto: AP

Švicarska nacionalna radiotelevizija SRG-SSR je objavila ožji izbor mest, ki kandidirajo za gostitelja Evrovizije leta 2025. Pod nadzorom računovodsko-svetovalne družbe Pricewaterhouse Coopers se je poseben evrovizijski odbor, ki ga vodi generalni direktor SRG-ja Gilles Marchand, odločal med Ženevo, Zürichom, Bernom (z Bielom) in Baslom.

Kot "finalista" izbora sta bila izbrana Basel in Ženeva, ki je zaradi bogate ponudbe in velikih finančnih prispevkov veljala za enega izmed favoritov. Ženeva želi glasbeno tekmovanje gostiti v kongresnem središču Palexpo, Basel pa v dvorani St. Jakobshalle. Obema mestoma so veselo novico sporočili v živo, poroča ESCToday.

Sorodna novica Med švicarskimi mesti Evrovizije željni Ženeva, Zürich, Bern z Bielom in Basel

Projektna ekipa ostaja v stiku z Zürichom in Bernom (z Bielom) in jima bo z veseljem pomagala pri vseh načrtovanih dogodkih Evrovizije, kot je javni ogled prenosa tekmovanja nekje na prostem.

Pri odločitvi upoštevali številna merila

Po besedah SRG-ja so morala zainteresirana mesta do konca junija oddati svoje ponudbe na podlagi obsežnega kataloga zahtev. Prispele ponudbe je v zadnjih nekaj tednih skrbno pregledala osrednja delovna skupina Evrovizije, ki je obiskala delegacije posameznih mest in si skupaj z njimi ogledala predlagani kraj dogajanja.

Za ocenjevanje so bila ključna merila, kot so koncept arene, povezave z javnim prometom, trajnost, razpoložljive hotelske namestitve, koncepti varnosti in odlaganja odpadkov, naložbe, izkušnje z organizacijo dogodkov ter podpora in motivacija mesta kot celote.

Ocena je upoštevala kvantitativna in kvalitativna merila, štela je tudi ustvarjalne ideje mest kandidatov, ki so predana temu, da bi Evrovizija prihodnje leto postala dogodek, ki si ga bodo vsi zapomnili.

Velika naložba, ki se obrestuje

Prijava za vlogo gostitelja tekmovanja za mesta pomeni veliko naložbo, ki pa naj bi obljubljala spodbudo gostinstvu, turizmu in lokalnemu gospodarstvu na splošno.

Glede na študijo Univerze v Liverpoolu je gostovanje tekmovanja temu britanskemu mestu leta 2023 prineslo 62 milijonov evrov.

Maja 2023 je bilo namreč zasedenih kar 175.000 hotelskih sob, čez leto pa so ustvarili tudi 600 delovnih mest.