Lani nas je na Evroviziji zastopala Hannah. Foto: Reuters
Lani nas je na Evroviziji zastopala Hannah. Foto: Reuters
Danska
Maja bo Köbenhavn zaživel v evrovizijskem duhu po zaslugi Emmelie de Forest in njene skladbe Only Teardrops. Foto: EPA
Slovenija bo nastopila v drugem delu drugega predizbora. Foto: eurovision.tv

Gledalci oddaje Ema, ki bo v soboto, 8. marca 2014, ob 20. uri v neposrednem prenosu na 1. programu Televizije Slovenija, boste določili, kdo nas bo zastopal na največjem glasbenem tekmovanju v Evropi.

RTV Slovenija bo prek internega izbora k sodelovanju v oddaji Ema povabila izvajalce in avtorje skladb.

Vodja celotnega projekta Pesem Evrovizije na RTV Slovenija je Miša Molk, urednik oddaje EMA in vodja slovenske evrovizijske delegacije pa Aleksander Radić.

Več o letošnji Emi bo znanega v prihodnjih dneh.

Slovenija v drugem polfinalu
Udeležbo na letošnjem izboru za Pesem Evrovizije je potrdilo 37 držav oziroma javnih medijskih servisov, ki izbirajo svoje predstavnike za ta največji evropski glasbeni dogodek leta, ki si ga je v letu 2013 v treh večerih ogledalo okoli 180 milijonov gledalcev po Evropi, v Avstraliji, Kazahstanu in na Kitajskem.

Tekmujoče države so bile pred žrebanjem razvrščene v šest bobnov, žrebanje pa je določilo razporeditev posameznih držav v prvi in drugi del prvega ali drugega predizbora.

Slovenija bo na veliki evrovizijski oder stopila v četrtek, 8. maja, nastopila bo v drugem delu drugega polfinala, v družbi Makedonije, Finske, Irske, Romunije, Belorusije in Grčije. Končni vrstni red nastopa v posameznem predizboru bo znan šele, ko bodo organizatorji izbora za Pesem Evrovizije prejeli vse skladbe.

Finale 10. maja
V prvem predizboru bo nastopilo 16 držav, v drugem 15, vse pa se bodo borile za nastop v velikem finalu. Poleg "velikih pet" - Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije - se je v veliki finale kot država gostiteljica neposredno uvrstila tudi Danska. V finalni izbor, ki bo v soboto, 10. maja, se bo iz vsakega predizbora uvrstilo po 10 najboljših predstavnikov.

Prvi polfinale - prvi delDrugi polfinale - prvi del
Švedska Norveška
Albanija Izrael
Islandija Gruzija
Rusija Avstrija
Latvija Litva
Azerbajdžan Poljska
Armenija Malta
Estonija
Prvi polfinale - drugi delDrugi polfinale - drugi del
Belgija Makedonija
Madžarska Finska
Moldavija Irska
Črna gora Romunija
San Marino Slovenija
Portugalska Belorusija
Ukrajina Grčija
Nizozemska Švica