LPS na poti v Torino. Foto: BoBo
LPS na poti v Torino. Foto: BoBo

Pred nekaj urami so se z avtobusom odpravili v Torino, že jutri pa bodo prvič preizkusili veliki oder Arene PalaOlimpico v Torinu.

"Po približno 11 urah bomo prispeli v Torino, kjer bomo imeli jutri našo prvo vajo. Mi se Evrovizije zelo veselimo, upam, da nas boste spremljali," je za RTV Slovenija na parkirišču na Dolgem mostu povedal Gašper iz LPS-ja.

LPS bodo s pesmijo Disko nastopili v prvem polfinalu 10. maja kot peti po vrsti, dva dni pozneje bo sledil še drugi polfinale, finale pa bo 14. maja.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali trije voditelji: ena najuspešnejših italijanskih glasbenic Laura Pausini, priljubljeni televizijski in radijski voditelj Alessandro Cattelan ter britanski kantavtor Mika. Komentator vseh treh televizijskih prenosov bo Andrej Hofer, slovenske točke pa bo v Torino sporočila Lorella Flego.

Za deset vstopnic za finale se bodo v prvem polfinalu, v katerem bodo svoje glasove lahko oddali tudi slovenski gledalci in žirija, poleg LPS-a potegovali še predstavniki Albanije, Latvije, Litve, Švice, Ukrajine, Bolgarije, Nizozemske, Moldavije, Portugalske, Hrvaške, Danske, Avstrije, Islandije, Grčije, Norveške in Armenije.

V drugem predizboru se bodo za evrovizijski finale potegovali Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka.

V velikem evrovizijskem finalu, 14. maja, bo letos nastopilo 25 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki "velikih pet" – Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija, ki je letos tudi gostiteljica izbora. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci s telefonskim glasovanjem in petčlanske strokovne žirije v vseh 40 državah udeleženkah.

LPS na poti v Torino
LPS: Disko