LPS že pripravljajo kovčke, na pot v sosednjo Italijo se odpravljajo v petek. Foto: David Lotrič Banović
LPS že pripravljajo kovčke, na pot v sosednjo Italijo se odpravljajo v petek. Foto: David Lotrič Banović

Arena PalaOlimpico v Torinu bo v naslednjih tednih v znamenju treh evrovizijskih večerov – obeh polfinalov, ki bosta 10. in 12. maja, ter finala, ki bo dva dni pozneje. Slovenski predstavniki LPS, ki bodo Evropo skušali prepričati s skladbo Disko, bodo na oder stopili že prvi večer, in sicer peti.

Slovenska evrovizijska delegacija se bo v Torino odpravila v petek, 29. aprila. Prvo samostojno vajo bodo naši predstavniki LPS imeli že dan pozneje, v soboto. "Zelo se veselimo nastopa pred tako številnim občinstvom. Dali bomo vse od sebe, upali na čim boljšo uvrstitev, zagotovo pa bomo imeli na to izkušnjo lepe spomine," pred odhodom sporočajo člani zasedbe LPS.

Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo popeljali trije voditelji: ena najuspešnejših italijanskih glasbenic Laura Pausini, priljubljeni televizijski in radijski voditelj Alessandro Cattelan ter britanski kantavtor Mika. Komentator vseh treh televizijskih prenosov bo Andrej Hofer.

Voditelji vseh treh večerov bodo Mika, Laura Pausini in Alessandro Cattelan. Foto: RAI/GIULIO RUSTICHELLI
Voditelji vseh treh večerov bodo Mika, Laura Pausini in Alessandro Cattelan. Foto: RAI/GIULIO RUSTICHELLI

Za deset vstopnic za finale se bo v prvem polfinalu, v katerem bodo svoje glasove lahko oddali tudi slovenski gledalci in žirija, poleg LPS-a potegovali še predstavniki Albanije, Latvije, Litve, Švice, Ukrajine, Bolgarije, Nizozemske, Moldavije, Portugalske, Hrvaške, Danske, Avstrije, Islandije, Grčije, Norveške in Armenije.

Dva dni pozneje, 12. maja, se bodo v drugem predizboru za evrovizijski finale potegovali Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka.

Slovenske točke bo v Torino sporočila Lorella Flego

V velikem evrovizijskem finalu, 14. maja, bo letos nastopilo 25 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki "velikih pet" Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija, ki je letos tudi gostiteljica izbora. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci s telefonskim glasovanjem in petčlanske strokovne žirije v vseh 40 državah udeleženkah. Točke slovenskega glasovanja bo v Torino sporočila Lorella Flego.

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora si boste lahko ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2022. To bo reportaža iz Torina, v kateri bomo od blizu spremljali dogajanja dveh tednov vaj, generalk, prireditev, pogledali boste lahko tudi v zaodrje ter spremljali LPS na vajah. Novinar reportaže je Janko Petrovec, dopisnik RTV Slovenija iz Italije, snemalec, montažer in režiser pa Niko Karo.