Martin Österdahl (na sredini) v letošnjem evrovizijskem finalu. Österdahl je na čelu tekmovanjapred štirimi leti nasledil Jana Olaja Sanda, ki je Evrovizijo vodil med letoma 2011 in 2020. Foto: EPA
Martin Österdahl (na sredini) v letošnjem evrovizijskem finalu. Österdahl je na čelu tekmovanjapred štirimi leti nasledil Jana Olaja Sanda, ki je Evrovizijo vodil med letoma 2011 in 2020. Foto: EPA

Letošnja Evrovizija, ki je potekala v švedskem mestu Malmö, je bila polna škandalov in kontroverznih odločitev, začenši s tem, da izraelski predstavnici Eden Golan dovoli nastopiti. Med samim tekmovanjem je veliko prahu dvignila tudi odločitev o diskvalifikaciji nizozemskega izvajalca Joosta Kleina zaradi domnevnega nasilja nad članico produkcijske ekipe in to, da je Evropska radiodifuzna zveza na uradne spletne kanale naložila posnetek nastopa portugalske predstavnice iolande iz polfinala namesto finalnega nastopa, ker je imela v finalu nohte poslikane v palestinskih nacionalnih barvah.

Po številnih pozivih držav članic je EBU v začetku junija uvedel "neodvisno preiskavo" dogajanja, ki se je sklenila v začetku julija, podrobnosti pa (še) niso znane. V intervjuju za švedski nacionalni radio je Jean Philip De Tender, direktor medijev pri EBU-ju, potrdil, da tudi po preiskavi Martin Österdahl ostaja prvi človek evrovizijskega spektakla.

Sočasno pa se je evropska zveza nacionalnih radijskih in televizijskih postaj odločila uvesti nekaj sprememb, je razložil. Uvedli bodo namreč nove položaje, s čimer bodo izvršnega producenta razbremenili določenih obveznosti. "Izvršni nadzornik ima zdaj že toliko odgovornosti, tudi novih nalog, zato smo ocenili, da je bolje, da naloge in odgovornost porazdelimo na več ljudi," je De Tender dejal v pogovoru s Carolino Noren za švedski radio.

Tako so ustanovili položaja direktorja Tekmovanja za pesem Evrovizije (Eurovision Song Contest - ESC) ter vodje blagovne znamke in oglaševanja na tekmovanju.

De Tender je ob tem še poudaril, da se je svet v zadnjih sedmih desetletjih močno spremenil, z njim pa tudi Evrovizija: "Ko se je tekmovanje za pesem Evrovizije pred skoraj 70 leti začelo, so sodelujoči izvajalci podpisali eno stran dolgo pogodbo. Zdaj je ta pogodba dolga več sto strani. Zelo jasni moramo biti in natančno določiti vse, tako da se vsi sodelujoči zavedajo, v kaj se spuščajo."

Belgijec je po poročanju portala ESC Today pojasnil, da nova oziroma posodobljena pravila v ničemer ne spreminjajo določb glede sodelovanja npr. Izraela na tekmovanju – dokler članica, torej nacionalna radiotelevizija, lahko dokaže, da je še vedno neodvisna javna ustanova. "Evrovizija mora ostati nepolitični dogodek, podobno kot olimpijske igre," je še dejal De Tender.