Glasba Elaize združuje tradicionalne vzhodnoevropske zvoke, ki jih dekleta mešajo s popom. Nekako gre za moderni
Glasba Elaize združuje tradicionalne vzhodnoevropske zvoke, ki jih dekleta mešajo s popom. Nekako gre za moderni "crossover". Foto: EPA
Elaiza
S svojo srčnostjo so osvojila simpatije Nemcev. Foto: EPA
Elaiza
Skladbe Elaize ponujajo zvok, ki je hkrati melodramatičen, vesel, grenek in intimen. Foto: EPA
Poseben pečat glasbi Elaize daje zvok harmonike. Foto: EPA

"Če bi še zmagale na Evroviziji. To bi bilo šele veliko presenečenje za nas," je v smehu za MMC dejala pevka (skladateljica in klaviaturistka) Ela Steinmetz. Pevka poljsko-ukrajinskih korenin je ob sebi zbrala harmonikarico Yyonne Grünwald in kontrabasistko Natalie Plöger. Čeprav veljajo za precej mlado zasedbo, so v tem času osvojile kar nekaj nagrad v kategoriji najboljših novink.

Skladateljska žilica Steinmetzeve pa je zakrivila tudi pesem Is It Right, ki so jo dekleta naložila na YouTube in bila na koncu med 2.200 prijavljenimi izvajalci izbrana, da nastopijo na nemškem nacionalnem izboru Unser Song Für Dänemark. Namreč prav letos so se spremenila pravila izbora, ko so organizatorji uvedli t. i. "posebno (wildcard)" povabilo. Prislužila si ga je skupina oz. izvajalec, ki je naložil svoj avdio/videoposnetek na YouTube in nato prejel največ simpatij glasovalcev, ki so jim tako dodelili vstopnico na glavni izbor.

Nemci stavijo na etnoelemente
Srečni met jim je uspel predvsem na račun nalezljivega in ponavljajočega se ritma harmonike ter dramaturškega loka, ki ga ustvarja Ela. "Naš stil glasbe prihaja iz srca in vsakič, ko zaigramo svojo pesem, želimo vrniti nekaj svojim poslušalcem. V pesem vnašamo toliko ljubezni in strasti in upamo, da vsi to čutijo," je dejala za MMC pevka.

Pozornost je tako predvsem na emociji pesmi. "Ne želimo ustvariti lažnega občutka in se hočemo predstaviti takšne, kot smo: avtentične, naravne in poštene," je razložila Ela in dodala: "Upam, da se to sliši v mojem glasu."

Za primerjavo s preteklim letom, ko je Nemce zastopala Cascada s popolnoma plesnimi ritmi, jih bo tokrat zastopala veliko bolj etnonastrojena pesem. "Moje korenine izvirajo iz Ukrajine in Poljske, kjer sem zrasla ob njihovi tradicionalni glasbi. Zato se mi je zdelo 'kul', če bi povezala svoje korenine s popom in drugimi glasbenimi stili," je razložila Ela.

Pevka vztraja, da sta za vtis na Evroviziji pomembna tako glas kot "šov". Toda pravi, da je glasovanje iz leta v leto drugačno, tako tudi ne najde razlogov, zakaj je Cascada lani pristala na repu izvajalcev, ki so se pomerili v finalu. "Evrovizija gre naprej s časom in okus za glasbo je odvisen od posameznika. Mislim, da uvrstitev izvajalca sploh ni pomembna. Vsaka glasba na Evroviziji je upravičena," je bila odločna Ela.

Spomini na nastop Eve Boto
Nemške predstavnice so sicer priznale, da se od vseh slovenskih nastopov še najbolj spomnijo nastopa Eve Boto v Bakuju leta 2012. "Imela je izjemen glas in karizmo," so utemeljile svojo odločitev. A v nasprotju z Botojevo njim ne bo treba trepetati za vstop v finale, saj je Nemčija neposredno uvrščena tja, ker je del t. i. velikih pet - držav, ki v Evrovizijo vložijo največ denarja.

In še sporočilo za njihove slovenske oboževalce: "Prosim, držite fige za nas. Zelo smo hvaležne, da smo dobile možnost, da lahko predstavimo svojo glasbo na Evroviziji. Rade vas imamo in upamo, da vam bomo lahko nekaj vrnile na Danskem! Tisoč poljubov!"