Letošnja Evrovizija je bila platforma za več polemik in sporov;
Letošnja Evrovizija je bila platforma za več polemik in sporov; "incident" z Joostom Kleinom je bil samo eden od njih. Foto: AP

Sorodna novica Nizozemska televizija še ne ve, ali bo tudi v prihodnje sodelovala na Evroviziji

Članica snemalne ekipe je Joosta Kleina organizatorjem prijavila zato, ker naj bi po svojem nastopu v polfinalu proti njej naredil grozeč gib v zakulisju. Le nekaj ur pred finalom Evrovizije 11. maja letos je bilo tako odločeno, da bosta 26-letni Klein in pesem Europapa, ki je bila med favoriti na tekmovanju, izključena iz finalnega tekmovanja.

Nizozemska televizijska hiša Avrotros je takrat pojasnila, da je snemalka Kleina snemala neposredno po njegovem nastopu, takoj, ko je prišel z odra, kar je bilo "v nasprotju z jasno definiranim dogovorom" in v nasprotju z njegovo večkrat izraženo željo, da ne želi biti sneman. Argumentirali so, da je bila diskvalifikacija popolnoma nesorazmerna sankcija za Kleinov "prestopek".

Švedska preiskovalna komisija je danes v svojem izsledku zapisala, da je Klein "naredil gib, ki je prišel v stik s snemalkino kamero", da pa je bil "potek dogodkov hiter in ga je priča incidenta dojemala drugače".

Sorodna novica Zaradi "incidenta" s tekmovanja izključili nizozemskega predstavnika: "Nesorazmerna kazen"

"Preiskavo sem danes zaključil, saj ne morem dokazati, da bi ta gesta lahko povzročila resen strah ali da bi storilec imel tak namen," je poudaril vodja preiskave, tožilec Fredrik Jönsson.

Za Nizozemce afera še ni zaključena
S televizije Avrotros so za nizozemsko tiskovno agencijo ANP sporočili, da so še vedno "globoko razočarani" nad Kleinovo diskvalifikacijo in da se nameravajo sestati z organizatorjem, Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU), ter o tem vprašanju razpravljati naprej.

Kleinov menedžer je za ANP komentiral: "Kot ekipa smo se neverjetno razveselili in si oddahnili, da je tega obdobja negotovosti zdaj konec. Naposled lahko na glas rečemo: nobenega razloga za to preiskavo ni bilo."

EBU: Diskvalifikacija je bila upravičena
EBU sicer še vedno stoji za svojo odločitvijo za diskvalifikacijo. "To je bila preiskava vprašanja, ali je šlo za kriminalno dejanje ali ne, ne pa preiskava tega, ali se je gospod Klein vedel neprimerno in prekršil pravila ter postopke Evrovizije," so zapisali v izjavo za javnost. "Trenutni razvoj dogodkov zato nima nobenega vpliva na našo odločitev, za katero še vedno v celoti stojimo."

68. izdajo panevropskega pevskega tekmovanja so maja letos zaznamovali množični protesti v podporo Palestini; glasne so bile tudi kritike na račun organizatorjev, ki so dovolili udeležbo Izraela na tekmovanju. Napetost je vladala tudi na tiskovni konferenci po polfinalnih tekmovanjih; več izvajalcev, med njimi tudi Joost Klein, je izrazilo nezadovoljstvo nad tem, da je spor okrog vključitve Izraela zasenčil glasbeno bistvo tekmovanja.

Na koncu je bila za zmagovalno pesem tekmovanja izbrana švicarska popevka The Code; Nemo je tako prva nebinarna oseba, ki je zmagala na tekmovanju Evrovizije. Slovenijo je zastopala Raiven s pesmijo Veronika in se uvrstila na 23. mesto.