Na Evroviziji, ki jo je letos gostil Malmö na Švedskem, je slavil švicarski predstavnik Nemo. Foto: Reuters
Na Evroviziji, ki jo je letos gostil Malmö na Švedskem, je slavil švicarski predstavnik Nemo. Foto: Reuters

Kot pravijo, je tekmovanje za pesem Evrovizije "propagandni dogodek, ki slavi satanizem in okultizem", poroča Guardian.

Švica bi morala prihodnje leto to največje glasbeno tekmovanje gostiti, potem ko je letos na Evroviziji v Malmöju slavil švicarski pevec Nemo s pesmijo The Code. Za gostitev spektakla kandidirajo mesta Zürich, Ženeva, Bern in Basel.

A krščanska konservativna stranka Švicarska zvezna demokratska unija (EDU) je sporočila, da bo skušala izkoristiti švicarski sistem neposredne demokracije in v omenjenih mestih razpisala referendume glede financiranja tekmovanja.

"Tekmovanje za pesem Evrovizije je grozljiv propagandni dogodek," je zapisal EDU na družbenih omrežjih. "Država, ki ponudi oder za take gnusne smeti, si ne bo povzdignila svoje podobe, ampak zgolj prikazala svoj lastni intelektualni upad.”

Nemo prvi nebinarni zmagovalec

Evrovizija je res videla že vse mogoče, takšnega nastopa, kot ga je uprizorila irska predstavnica Bambie Thug, pa še ne. Foto: AP
Evrovizija je res videla že vse mogoče, takšnega nastopa, kot ga je uprizorila irska predstavnica Bambie Thug, pa še ne. Foto: AP

Samuel Kullmann, višji politik iz vrst EDU-ja, je za švicarsko radiotelevizijo SRF povedal, da njegovo stranko izjemno moti, kako Evrovizija vse bolj "slavi, ali pa vsak tolerira, satanizem in okultizem". "Vse več izvajalcev predstavlja odkrito okultna sporočila, ki jih poudarja tudi z ustreznimi simboli,” je opozoril.

Pri tem je imel Kullman verjetno v mislih letošnjo predstavnico Irske, Bambie Thug, ki je nastopila s plesalcem v hudičevi opravi in krogom sveč v obliki pentagrama, ki velja za satanistični simbol.

Na finalu v Malmöju je Nemo postal prvi nebinarni zmagovalec v 68-letni zgodovini Evrovizije.

EDU sicer ni ena od večjih političnih strank v Švici, saj ima zgolj en sedež v parlamentu, a njen poziv po referendumih v nekaterih kantonih podpirata večja desničarska Švicarska ljudska stranka (SVP) in zveza švicarskih davkoplačevalcev.

Podmladek SVP-ja je kot razlog, da podpira referendume, navedel uvajanje tretjega spola in "odkrit antisemitizem" potem, ko so tekmovanje v Malmöju spremljali tudi propalestinski protesti.

Če bi EDU-ju uspelo razpisati referendume, ti ne bi potekali pred novembrom, mesto, ki bi gostilo Evrovizijo maja prihodnje leto, pa naj bi švicarska radiodifuzna zveza izbrala v sodelovanju z Evropsko radiodifuzno zvezo (EBU) do konca avgusta.