Potem ko je lani predstavljala Slovenijo na pesmi Evrovizije, bo letos Tinkara Kovač ena izmed članic slovenske strokovne žirije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Potem ko je lani predstavljala Slovenijo na pesmi Evrovizije, bo letos Tinkara Kovač ena izmed članic slovenske strokovne žirije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya, Ema 2015
Maraaya bosta nastopila v drugem polfinalu 21. maja. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

V njihovih rokah bo 50 odstotkov odločitve, kako se bodo razdelile slovenske točke po posamičnih državah v drugem polfinalu in v finalu.

Celoten seznam žirantov si lahko pogledate tu.

Tovrstni sistem odločanja o končnem zmagovalcu poteka od leta 2009. Strokovna žirija si že pred prenosom ogleda generalko in na podlagi teh nastopov izoblikuje svoje mnenje.

Pred odhodom na Dunaj bosta 5. maja Maraaya organizirala evrovizijski večer v Studiu 1 RTV Slovenija, ki ga boste lahko spremljali ob 19.00 prek MMC-jevega prenosa v živo.

14 držav je letos v svoje žirije uvrstilo nekdanje udeležence na izboru. Poleg Kovačeve bodo od bolj zvenečih evrovizijskih imen (oz. glasbenikov, ki so pustili svoj pečat na izboru) v žirijah še Aram MP3 v Azerbajdžanu, Ryan Dolan na Irskem, Margaret Berger na Norveškem, Cleo na Poljskem, Nevena iz skupine Moje Tri v Srbiji in Ruth Lorenzo v Španiji.

Ljubitelji Evrovizije boste lahko prišli na svoj račun že jutri ob 20.00, ko bo na 1. programu Televizije Slovenija posnetek prireditve Največje uspešnice Pesmi Evrovizije.

Poleg Kovačeve ima izkušnje z evrovizijskim dogajanjem še Feketija, ki je na Evroviziji nastopila trikrat v vlogi spremljevalne vokalistke. Pri pregledu vseh evrovizijskih žirantov pa Slovenija izstopa še pri podatku o najstarejšem žirantu. Kot rezervni žirant je prijavljen 86-letni Dušan Hren. Ta je bil tudi na čelu prve jugoslovanske delegacije.