Alina Pash je v soboto slavila s pesmijo Shadows of Forgotten Ancestors in si obetala majsko pot v Torino, ki bo gostilo Evrovizijo. A na končno potrditev bo morala še počakati.

Ukrajinska nacionalna radiotelevizija Suspilne je najprej stopila k izvajalki in sporočila, da Pash ni kršila pravil z obiskom Krima. Predložili so dokumente mejnega nadzora, ki dokazujejo, da je pevka na Krim vstopila po kopenski meji, kar je v skladu z ukrajinsko zakonodajo.

V ponedeljek pa se je zgodba obrnila. Televizija je organizirala novo novinarsko konferenco, na kateri so sporočili, da preiskujejo resničnost potovalnih papirjev, ki jih je predložila Alina Pash. "Dokler preiskava ne bo končana, z Alino Pash ne bomo podpisali pogodbe o udeležbi na Evroviziji," so bili jasni.

Pritožba drugouvrščene zasedbe

Na sobotnem izboru je glas ljudstva zmago pripisal Alini, na drugo mesto pa se je z le točko zaostanka uvrstila zasedba Kalush Orchestra. Prav oni so nato vložili uradno pritožbo nad vrstnim redom, napovedali so celo, da so njeno zmago pripravljeni izpodbijati na sodišču.

Glavno vprašanje ni, ali je Alina leta 2015 bila na Krimu ali ne, ampak kako je prišla na ta polotok, ki je leta 2014 po referendumu pripadel Rusiji - prebivalci Krima so takrat v veliki večini glasovali za priključitev Rusiji. Ukrajina priključitve ne priznava.

Če je Pash tja prišla čez kopensko mejo, težav ni, če pa je priletela iz Moskve, je šlo za kršenje pravil. Sama vztraja, da je na Krim prišla z avtobusom in da tam ni imela nastopa, ampak zasebne opravke.