Tinkara se bo v polfinalu pomerila s še 14 državami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tinkara se bo v polfinalu pomerila s še 14 državami. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Evrovizijskega predstavnika so pretekli konec tedna izbrali tako na Danskem kot na Švedskem. Danci so se odločili za poskočno poppesem Cliché Love Song, ki jo je izvedel Basim, 21-letni mladenič maroških korenin, Švedi pa so izbrali balado Undo, ki jo je odpela Sanna Nielsen, sicer stara znanka švedskega izbora Melodifestivalen, na katerem je nastopila že sedemkrat, tokrat pa prvič zmagovalka.

Tinkara se bo z omenjenima sotekmovalcema srečala šele v morebitnem finalnem večeru, saj bo na Evroviziji v Köbenhavnu nastopila na drugem predizboru, ki bo potekal v četrtek, 8. maja 2014. Sanna bo nastopila na prvem polfinalnem večeru 6. maja, Danska pa je kot gostiteljica festivala samodejno uvrščena v finale.

V nedeljo je bilo mogoče tudi prvič slišati črnogorsko evrovizijsko pesem. Črnogorci so svojega predstavnika Sergeja Ćetkovića sicer izbrali že novembra lani, energično balado Moj svijet pa so predstavili med zadnjimi. Pesmi za Evrovizijo morajo izbrati oziroma predstaviti še v Moldaviji, Grčiji, Nemčiji, Armeniji, San Marinu, Azerbajdžanu, Belgiji, na Norveškem in Portugalskem. Kot zadnja pa bo 18. marca svojo pesem predstavila Avstrija, ki jo bo odpela eksotična glasbenica Conchita Wurst.

Slovenska predstavnica se bo v polfinalu pomerila s še 14 državami (za finale jih bo morala premagati vsaj šest), to bodo Avstrija, Gruzija, Izrael, Litva, Malta, Norveška, Poljska, Belorusija, Finska, Grčija, Irska, Makedonija, Romunija in Švica.

Nekaterim tekmovalnim skladbam lahko prisluhnete spodaj.

Basim - Cliché Love Song (Danska)

Sanna Nielsen - Undo (Švedska)

Sergeja Ćetkovića - Moj svijet (Črna gora)

Can-Linn (feat. Kasey Smith) - Heartbeat (Irska)

Tijana Dapčević - To the Sky (Makedonija)