Foto:
Foto:
Alenka Gotar

Razlog za nova pravila vsakoletnega televizijskega spektakla je pritožba gledalcev iz Nemčije, Velike Britanije, Francije in Španije, držav, ki prispevajo največ sredstev za tekmovanje, saj so naveličani redkih zmag. Nemška televizija ARD, ki zastopa Nemčijo v odboru za tekmovanje, je na svoji spletni strani zapisala, da se je 42 držav članic zedinilo, da se bodo dogovarjali o novih pravilih za naslednji finale, ki bo v Beogradu čez sedem mesecev.

Nova pravila
Pravilo, po katerem ima deset najvišje uvrščenih držav iz preteklega tekmovanja zagotovljen nastop v finalu - ponavadi so to predstavniki Vzhodne Evrope -, naj bi opustili, razen za prvouvrščeno državo in kot do zdaj za štiri največje države. "To je poskus, kako doseči bolj uravnotežen razpored v finalu," je dejal Manfred Witt, predstavnik ARD-ja.

Letošnji zmagovalci so zmedli Zahod
Ponavljajoča uvrstitev tekmovalcev iz Vzhodne Evrope na najvišja mesta je zmedla zahodni del kontinenta. Letos je zmagala Marija Šerifović iz Srbije s pesmijo Molitva, kar osem od desetih najbolje uvrščenih držav pa je bilo z Vzhoda. Skandinavci, Nemci in Belgijci so pozvali celo k bojkotu tekmovanja. Toda strokovnjaki pravijo, da so domneve, da so se Evropejci z vzhoda dogovorili za sodelovanje pri telefonskem glasovanju, da bi izključili Zahod, brez podlage.

Drugo leto dva polfinalna izbora
Namesto letošnjega polfinala, ki je bil dva dni pred finalom, naj bi naslednje leto prineslo dva polfinalna izbora. Prvih devet mest v vsakem polfinalu bodo izbrali prek telefona. Witt je dejal, da upa, da bodo predstavniki nekdanjih sovjetskih in jugoslovanskih republik porazdeljeni med oba polfinala, tako da podobni okusi iz obeh blokov ne bodo več vplivali na glasovanje. Zadnjega predstavnika v finalu bo izbrala žirija.