Zabava ni minila niti brez kola. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zabava ni minila niti brez kola. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Srbska delegacija je za nekaj ur zbrala v svojo družbo predstavnike Slovenije, Hrvaške in Črne gore. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Hannah in Moje 3
Hannah v objemu svojih oboževalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Who See
Črnogorski predstavniki med svojim 'poziranjem' za fotografske objektive. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rojstna hiša Zlatana Ibrahimovića
Rojstna hiša Zlatana Ibrahimovića sredi Malmöja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Da je tako, je bilo dovolj, da smo se prepričali o tem, le eno sončno popoldne. Hannah in slovenski delegaciji smo se ob prihodu v Malmö pridružili na srbski popoldanski "vrtni zabavi", kakor je dogajanje za MMC strnila zmagovalka Evrovizije iz leta 2007 Marija Šerifović.

A tudi evrovizijski spektakel ni popolnoma odporen proti dogajanju po Evropi in številne evrovizijske večerne zabave, ki so jih prirejale posamezne delegacije, so letos izginile ali pa so doživele bolj skromno izvedbo.

Srbska evrovizijska delegacija in Šerifovićeva sta v eni izmed drugačnih prizadevanj za skupno druženje povabili v svojo družbo predstavnike Črne gore, Hrvaške in Slovenije na idilično posestvo svojih prijateljev, kakšnih 20 minut vožnje stran od središča Malmöja (pravega središča meste, ne evrovizijske arene, ki bi jo lahko po velikosti primerjali z ljubljanskimi Stožicami). "Vesele smo, da so se vsi odzvali vabilu," so bile presrečne gostiteljice - članice tria Moje 3, ki so poleg glasbe, ki je udarjala iz zvočnikov, v večjem delu poskrbele za vokalne "osvežitve" na matrice njihovih in tujih uspešnic. Za veselo dogajanje so izvedeli tudi v nogometnem klubu Malmö, ki je v goste poslal svojega nogometaša in trenerja ekipe, da dekletom v dar podari podpisan dres njune ekipe.

Ostanimo za hip pri nogometu. Pot s srbske zabave je vodila tudi mimo rojstne hiše švedskega nogometnega asa Zlatana Ibrahimovića, ki je po novem na prodaj. Za Ibro pa se govori, da naj bi se pojavil na sobotnem evrovizijskem finalu.

Po "prilastitvi" mikrofona ni šlo brez njihove letošnje evrovizijske "himne" - Ljubav je svuda (ki so jo zapele v angleškem in srbskem jeziku), niti brez nekaterih priredb svetovno odmevnih pesmi, kot sta Rihannina Where Have You Been in Valerie Amy Winehouse. Pa tudi lanska evrovizijska zmagovalka Euphoria v malce drugačni izvedbi je odmevala iz zvočnikov na obrobju Malmöja. Toda spremenjeno stilsko podobo in koreografijo, ki so jo nadgradile iz Beovizije, so kljub vsemu - tako kot drugi predstavniki sinoči - pustile za evrovizijski oder. "Zadovoljne smo s svojim novim nastopom," je za MMC pritrdila Nevena Božović.

Po Molitvi pa so do pevskega mikrofona prišli tudi gostje. Najprej je svoje delo z odliko opravila Hannah. "Imate dobro disko pesem," je Straight into Love komentirala Šerifovićeva za MMC in dodala, da jo je sinoči prvič slišala.

Hannah na Evroviziji lahko spremljate na njenem uradnem profilu na Facebooku ali pa na uradnem profilu na Twitterju.

Za predstavnico Slovenije so na improvizirani oder na vrtu posestva stopili še fantje iz Klape s mora. Tokrat je odmevala le a capela izvedba Mižerje, za katero pravijo, da bo v prvem polfinalu zvenela še bolje. Sicer pa fantje predvsem uživajo v druženju, ki ga prinese Evrovizija. "Res je cirkus," je v smehu pritrdil Marko Škugor ob vprašanju, kako se klape znajdejo v vsem 'evrovizijskem cirkusu'.

"Intenzivno se družimo," je pritrdil za MMC eden izmed razigrane šesterice hrvaške vokalne delegacije Ivica Vlaić. Brez dvoma so postali predstavniki nekdanje skupne države ena izmed bolj povezanih druščin na Evroviziji. A medtem ko je večina delila z nami že klišejske odgovore, iz svoje kože nista mogla okostji črnogorskih predstavnikov na letošnji Evroviziji - duo Who See Dedduh (Dejan Dedović) in Noyz (Mario Đorđević) s svojimi duhovitimi izpovedmi. Tako je Dedduh za MMC povedal zgodbo, kako je počutje v črnogorskem taboru dobro, vse od kar je odšel v trgovino in jim kupil hrano - natančneje specialno norveško pašteto. Humoristi? Že morda, a pogosto z naukom v ozadju (več v videu spodaj).

"Borimo se z visokimi cenami tu," je njegovo izpoved sklenila vokalna osvežitev črnogorske Igranke Nina Žižić. Črnogorci sicer po lanskem nastopu Ramba Amadeusa znova pripravljajo drugačen pristop za evrovizijski oder. Letos jih bo evrovizijsko občinstvo lahko spoznalo v vlogi astronavtov. "Da malo razbijemo okvirje in pomagamo, da vse krene na novo po svoji poti," je bil o nastopu diplomatski Noyz.

Predstavitve pesmi si lahko ogledate s pomočjo MMC-jevega interaktivnega evrovizijskega zemljevida, ki ga najdete na podstrani Evrovizija 2013.

Odgovora, kdo so najhujši ljubitelji zabave med naštetimi delegacijami, nam ni uspelo dobiti. "Bomo videli, kako se bodo stvari razvile ponoči. Podnevi še nismo razigrani," je sklenil Škugor.

Utrinke s sinočnjega druženja si lahko pogledate v spodnjem videu in galeriji.