Avstrija na Evrovizijo pošilja Natálio Kelly. Foto: Eurovision.tv/ORF
Avstrija na Evrovizijo pošilja Natálio Kelly. Foto: Eurovision.tv/ORF
Natália Kelly
Kellyjeva je Avstrijce prepričala že v oddaji The Voice, nato pa letos še na nacionalnem izboru za Evrovizijo. Foto: Eurovision.tv/ORF
Natália Kelly
Kellyjeva je glasbi predana že od malih nog. Še danes rada poudari, kako sta z mamo včasih prepevali največje uspešnice glasbenic, kot je Celine Dion. Foto: Eurovision.tv/ORF
Loreen je bila ob razglasitvi presrečna.
Od vseh nastopajočih na Evroviziji jo je lani najbolj prepričala Loreen. Foto: Reuters
Natália Kelly
Sama si želi Avstrijo predstaviti v najboljši mogoči luči. Foto: Eurovision.tv/ORF
Avstrija
Avstrija se lani ni uvrstila v finale. V polfinalu jo je predstavljala pesem Woki Mit Deim Popo - izvajalcev Trackshittaz. Foto: EPA

V zadnjih letih je pevka, ki se je rodila v Združenih državah Amerike (njen oče je Američan, mama Brazilka), nastopila tako na najbolj priljubljenem avstrijskem glasbenem šovu za otroke (Kiddy Contest) kot na znamenitem dunajskem plesu Life Ball - eni največjih in najbolj spektakularnih dobrodelnih prireditev v Evropi.

Prav v teh dneh so vse sodelujoče države predstavile oz. izbrale svoje pesmi za Evrovizijo, ki bo potekala od 14. do 18. maja v švedskem mestu Malmö.

Predstavitve pesmi si lahko ogledate s pomočjo MMC-jevega interaktivnega evrovizijskega zemljevida, ki ga najdete na podstrani Evrovizija 2013.

Poleg številnih televizijskih in odrskih nastopov je leta 2011 osvojila zmago na avstrijskem glasbenem tekmovanju The Voice.

V Malmö potuje s popizdelkom, kjer je mogoče slišati kanček r’n’b-ja. A njen nastop na Evroviziji je le eden izmed projektov, ki jih načrtuje v letošnjem letu.

S pevko - in tudi soavtorico evrovizijske pesmi - smo izmenjali nekaj besed med njenimi pripravami za Evrovizijo.


Zmaga na nacionalnem izboru je za vas prišla sredi februarja, kako ste preživeli prve dni po zmagi?
Bilo je precej divje, toda zelo sem se zabavala. Nekaj dni sem morala izostati od pouka. Toda v šoli so bili vsi zelo veseli zame in so mi res priskočili na pomoč, ko je bilo najbolj potrebno. V ponedeljek - takoj po zmagi - so mi priredili veliko presenečenje. Vsa šola me je pričakala s transparenti: "Natalia, zelo smo ponosni nate." Učitelji so mi poklonili cvetje. Nato pa se je počasi vse skupaj umirilo in moje življenje se je vrnilo na stare tire (smeh).

Kako ste se sploh znašli med izvajalci, ki so lahko letos upali za avstrijsko vozovnico v Malmö?
Moj producent me je poklical in dejal, naj premislim o tem, češ da je to odlična priložnost zame. Potem pa sem prišla na informativni sestanek in se prijavila s prvim singlom, ki je nastal pod okriljem moje nove založbe.

Koliko, menite, lahko nastop na Evroviziji definira kariero mladega izvajalca, kot ste na primer vi?
Menim, da je Evrovizija krasna priložnost za izvajalce, da se razvijejo in predstavijo svojo glasbo. Jaz sem srečna, da sem del tega, in zagotovo bom naredila vse, kar je v moji moči, da bom dostojno predstavila Avstrijo. Prav tako pa bo sodelovanje dobra promocijska podpora pri izdaji mojega albuma, ki ga načrtujemo izdati v prihodnjih dneh. Tako da vidim samo pozitivne strani sodelovanja.

Z glasbo se ukvarjate že od malih nog, kaj je bil sploh povod, da ste se odločili za to pot?
Ne vem, vedno sem pela. To ni bila nikoli zavestna odločitev, vedno sem vedela, da bom pela. Glasba in petje sta moja strast in nikoli nisem razmišljala o kakšni drugi karieri. Ko sem bila majhna, sem pela cele dneve z mamo. Poslušali sva Celine Dion in Billy Joela ter prepevali ob njunih skladbah. Ko pa sem bila stara devet let, sem se prijavila na otroško glasbeno tekmovanje in pristala na drugem mestu. To je bil moj prvi resni stik z glasbo in televizijo.

Sami ste nastopili v oddaji The Voice, kaj prejme tekmovalec z nastopom v takšni oddaji?
Imela sem precej možnosti za nastopanje. Po oddaji sem pridobila številne kontakte, med drugim tudi z glasbeno založbo. In res sem vesela, da sem sodelovala v njej.

Kako potekajo priprave na Evrovizijo?
Orisi samega nastopa in pogovori o njem so v polnem teku. V prvem tednu po zmagi še ni bilo tako, kajti nisem imela veliko časa za razmišljanje o tem, saj sem morala obiskovati še šolo. Vmes pa so me čakali še intervjuji in promocijska snemanja. Nato pa smo z ekipo prešli na resne pogovore in res se že veselim nastopa na Švedskem.

Koliko ste spremljali Evrovizijo v preteklih letih?
Sem spremljala. Z mamo obožujeva vse glasbene oddaje in spremljava skoraj vse. Med njimi pa tudi Evrovizijo.

Kateri nastop vas je do zdaj najbolj navdušil?
Loreen, ker ima zelo zanimivo ozadje, prav tako pa je bila njena izvedba edinstvena, pa tudi nastop. Ko sem prvič videla njen nastop, sem si nato ves čas prepevala njeno skladbo.

Zakaj menite, da je Avstrija v zadnjih letih pristajala na repu evrovizijskega tekmovanja?
Predvsem je bilo to odvisno od glasbenega okusa ljudi v tujini. Mogoče naše skladbe niso ustrezale okusu evrovizijskih poslušalcev in gledalcev. Ampak upam, da se bo to spremenilo letos. Avstrijci so jo že sprejeli za svojo in upam, da jo bo tudi Evropa.