Začetki festivala Exit, ki je bil leta 2007 imenovan za najboljši evropski festival leta, segajo v leto 2000. Nastal je kot študentski protest proti represivnemu režimu v Srbiji, sčasoma pa je pridobil mednarodno veljavo. Do zdaj je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav. Foto: EPA
Začetki festivala Exit, ki je bil leta 2007 imenovan za najboljši evropski festival leta, segajo v leto 2000. Nastal je kot študentski protest proti represivnemu režimu v Srbiji, sčasoma pa je pridobil mednarodno veljavo. Do zdaj je Exit privabil že več kot dva milijona obiskovalcev iz 65 držav. Foto: EPA
Sziget
Madžarski Sziget se prav tako poteguje za nagrado najboljši evropski glasbeni festival. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Roskilde
Pri glasovanju za najboljše glasbene festivale Evrope je sodelovalo več kot milijon obiskovalcev festivalov iz 49 evropskih držav, kar je za tovrstno glasovanje rekord. Foto: EPA

Novosadski festival, ki je nagrado občinstva za najboljši evropski festival že osvojil leta 2007, za enega najboljših glasbenih festivalov ga oglašujejo tudi svetovni mediji, kot so CNN, BBC, Guardian in The Times, je zahvaljujoč glasovom občinstva znova nominiran za Evropsko festivalsko nagrado (European Festival Awards) v kategoriji najboljši veliki festival.

Drugi nominiranci v kategoriji velikih festivalov so: Heineken Open’er Festival (Poljska), Hurricane & Southside (Nemčija), Optimus Alive (Portugalska), Rock Werchter (Belgija), Roskilde Festival (Danska), Sziget (Madžarska), Tomorrowland (Belgija), Wacken Open Air (Nemčija), Woodstock Festival (Poljska.)

V kategoriji srednjih festivalov se za lovoriko najboljšega borijo: Area4 Festival (Nemčija), Electric Picnic Music & Arts Festival (Irska), Heineken Balaton Sound (Madžarska), Lokerse Feesten (Belgija), Melt! Festival (Nemčija), OFF Festival (Poljska), Pohoda Festival (Slovaška), Rock-A-Field (Luksemburg), Smukfest (Danska), Ursynalia – Warsaw Student Festival (Poljska). Nominiranci za "naj" manjši festival pa so: Absolutely Free Festival (Belgija), Appletree Garden (Nemčija), Bialystok Pozytywne Wibracje Festival (Poljska), Grape Festival (Slovaška), Mini-Rock-Festival (Nemčija), Plai (Romunija), Tauron New Music Festival (Poljska), Vestrock (Nizozemska), We Love Green (Francija), Winterthurer Musikfestwochen (Švica).

Za nagrade se poteguje 250 evropskih festivalov iz 33 držav, Srbija pa je edina država iz regije, ki ima v tekmi za nagrade kar dva festivala - v kategoriji najboljši novi festival je med nominiranci tudi beograjski Warriors Dance Festival, drugi novinci med festivali, ki so pustili pozitiven vtis na obiskovalce, pa so: Electro Magnetic (Nemčija), Dimensions Festival (Hrvaška), Hadra Trance Festival VI (Francija), Liss Ard Music Festival (Irska), Mair1 Festival (Nemčija), Pestivals (Latvija), Ronquieres Festival (Belgija), Vestrock Junior (Nizozemska) in XO Live (Nizozemska).

Nominirance v drugih kategorijah si lahko pogledate tukaj.

Katera pesem je zaznamovala leto 2012?
Na podelitvi nagrad, ki bo 9. januarja prihodnje leto, bodo razglasili tudi "naj" pesem leta, na nagrado pa upa naslednjih 10 nominirancev:
1. Die Toten Hosen - Tage wie dieser
2. Florence & The Machine - Shake it out
3. Foster the People - Pumped up Kicks
4. Jack White - Seven Nation Army
5. Lykke Li - I follow Rivers
6. M83Midnight City
7. Mumford & Sons - Little Lion Man
8. Of Monsters and Men - Little Talks
9. The Black Keys - Lonely Boy
10. Will and the People - Lion in the morning sun