Elisi dobro kaže. Foto: EPA
Elisi dobro kaže. Foto: EPA

V Sanremu se je že začel 72. festival italijanske popevke. Po besedah direktorja in voditelja festivala Amadeusa festival tudi letos ponuja cenjene pevce zlate dobe italijanske popevke, zvezdnike, ki so v Sanremu zmagali pred dvajsetimi leti, kot je Elisa, pa tudi mlade senzacije. Prvi dan so se predstavili klasiki, kot sta Gianni Morandi in Massimo Ranieri, uveljavljeni glasbeniki Noemi, Giusy Ferreri in Mahmood, tem pa so se pridružili tudi fenomeni zadnjih let Achille Lauro in La Rappresentante di Lista, med najmlajše spada Španka, ki je zaslovela v Italiji, Ana Mena.

Bodoča voditelja Laura Pausini in Mika. Foto: EPA
Bodoča voditelja Laura Pausini in Mika. Foto: EPA

V prvih dveh večerih si je nastope glasbenikov na sanremskem festivalu na italijanski javni televiziji Rai ogledalo okoli 11 milijonov gledalcev, kar predstavlja več kot polovico televizijskega občinstva na Apeninskem polotoku. Letošnji festival, ki bo trajal do 5. februarja, predvideva enotno kategorijo "velikih" glasbenikov, ki jo sestavlja 22 že uveljavljenih umetnikov in prvi trije uvrščeni na lanskem izboru mladih talentov Sanremo Giovani.

Vsak dan ob voditelju drugi gosti

O priljubljenosti festivala priča ravno udeležba nekaterih velikanov italijanske popevke, pri 82. letih se je v glasbene boje podala tudi Iva Zanicchi, ki je na Sanremu sicer slavila že trikrat. Izjemno zanimanje javnosti vsako leto vzbudijo tudi gostje, ki popestrijo dogajanje na odru gledališča Ariston. Na uvodnem večeru so se tako voditelju Amadeusu pridružili igralka Ornella Muti, komik Fiorello in teniški igralec Berrettini, s stoječimi aplavzi pa se je sanremsko občinstvo poklonilo tudi preminuli igralski divi Monici Vitti.

Lanskoletni zmagovalci. Foto: EPA
Lanskoletni zmagovalci. Foto: EPA

Naslednji dan je Amadeusu delala družbo Laura Pausini, ki jo je prav Sanremo pred skoraj 30 leti izstrelil med zvezde. Pevka bo poleg glasbenika Mike in voditelja Alessandra Cattelana vodila letošnjo Evrovizijo, ki jo bo maja gostil Torino. Italija si je organizacijo tekmovanja priborila po lanski zmagi skupine Måneskin, ki je pred tem s pesmijo Tiho, pa pridni bodite, zmagala na Sanremu. Rimska rockerska senzacija so bili sicer tudi gostje odprtja.

Sobotni finale bo prinesel zmagovalca

V sredo je sicer sledilo še 13 imen: med njimi so Elisa, Emma, Irama in Fabrizio Moro. Vseh 25 bo drugič nastopilo v 3. februarja, ko bo sovoditeljica transumetnica Drusilla Foer. Naslednji večer se bodo znova predstavili, toda z uspešnicami 20. stoletja. Sobotni finale bo prinesel tudi zmagovalca.

Po prvih dveh večerih med 25 izvajalci po glasovanju novinarjev vodi Elisa s skladbo O forse sei tu.