Florence Welch je s čistim, nadzemeljskim vokalom in vilinsko pojavo osvojila poslušalce. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Florence Welch je s čistim, nadzemeljskim vokalom in vilinsko pojavo osvojila poslušalce. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Florence + The Machine na koncertu v Kino Šiška maja 2010. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

25-letnica je Lungs izdala leta 2009, zanj prejela vrsto nagrad, album pa prodala v več milijonih izvodov.
Zdaj naj bi ga 7. novembra nasledila s svojim drugim, še neimenovanim albumom. Zvok naj bi ostajal isti, eksplozivni, poln harp in temelječ na izjemnem vokalu Florence Welch.

Album je posnela v petih tednih v studiih na Abbey Road, produciral pa ga je Paul Epworth, ki je stal že za njenim prvencem. Epworth je sicer med drugim "zloščil" tudi oba albuma Adele, albuma Friendly Fires, Bloc Party in druge sodobne indie bande.
O silni moči vode
Vpogled v novi album Florence + The Machine nam daje prvi singel, What The Water Gave Me, ki mu ponovno uspe združiti izjemno art pop vizijo s pridihom tako plesnosti kot sanjaškosti.
"To je pesem za vodo," pove s svojim eteričnim glasom in manierizmom Florence. "Ker tisto, kar me v glasbi in umetnosti res zanima, so stvari, ki so silne, ki prevzamejo. Ocean se mi zdi naravna velika sila. Ko sem pisala to pesem, sem veliko razmišljala o vseh ljudeh, ki so izgubili življenje v brezupnih poskusih rešiti svoje najdražje pred utapljanjem."

Vseprisotna Florence
Po poročanju Guardiana nosi singel reference na slikarko Frido Kahlo (naslov je vzet od ene izmed njenih slik) in pisateljico Virginio Woolf (deli besedila), ocenjujejo pa ga kot "single z veličastno premiso, ki pa se nikdar ne sesede pod težo lastne drame".

Ob tem zapišejo še, da je Florence + The Machine eden takih izvajalcev, ki jih bodisi sovražiš bodisi ljubiš, in da po novem albumu ne bo nič drugače.

Skupina, ki temelji na vokalu in prezenci Florence Welch, je bila kljub svojemu posebnemu, ekstravagantnemu zvoku lani vseprisotna - nastopala je po festivalilh, slišati jo je bilo po radiu, v TV-serijah, koncertirala je tudi v Ljubljani. Tudi zato si je Florence + The Machine pridobila veliko sledilcev. Ali vam ugaja tudi najnovejši izdelek, presodite sami.
K. S.