Laura in Michael Joplin, mlajša sestra in brat pokojne ikone rocka. Foto: EPA
Laura in Michael Joplin, mlajša sestra in brat pokojne ikone rocka. Foto: EPA

Poklon sta v njenem imenu prevzela mlajša sestra Laura ter brat Michael Joplin, dogodka pa se je udeležilo tudi več oboževalcev nesmrtne ikone rockglasbe.

Na odkritju 2.510. zvezde na Hollywoodskem bulvarju je pesem Me and Bobby McGee, Janisino edino uspešnico, ki se je povzpela na prvo mesto lestvic, v akustični različici izvedel njen sodobnik in prijatelj Kris Kristofferson, sicer avtor omenjene skladbe.

"Električna" odrska prezenca karizmatične Pearl
Janis Lyn Joplin je zaslovela konec 60. kot pevka zasedbe Big Brother and the Holding Company, pozneje pa se je uveljavila kot solistična izvajalka s spremljevalnima zasedbama The Kozmic Blues Band in The Full Tilt Boogie Band.

Glasbenice z izjemno karizmo, ki je bila tudi slikarsko in plesno nadarjena, se je prijel naziv "kraljica psihedeličnega soula", prijatelji pa so jo klicali Pearl (Biser), bila je tudi ena osrednjih zvezd kultnega festivala Woodstock.

Umrla je 4. oktobra 1970 v sobi hotela Landmark Motor v Hollywoodu zaradi prevelikega odmerka heroina, ki ga je mešala z alkoholom. Stara je bila komaj 27 let. V oporoki je namenila 2.500 dolarjev za sedmino v primeru smrti in so jo priredili 26. oktobra 1970.