Tina tudi tokrat ni pustila svojih oboževalcev v prepričanju, da jim ni hvaležna za njihove aplavze in prepevanje. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Tina tudi tokrat ni pustila svojih oboževalcev v prepričanju, da jim ni hvaležna za njihove aplavze in prepevanje. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Tabu v Ortobaru
Za sproščeno vzdušje pa so poskrbeli tudi drugi člani. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Tabu v Ortobaru
Manjkala pa ni niti njihova nova zaščitna junakinja - Mala Zajebana. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Znano zahajališče vseh ljubiteljev nekomercialne scene sredi prestolnice se je tako v mesecu aprilu spremenilo v pravo malo koncertno meko (predvsem domačega) "mainstreama". V 26 koncertnih dneh se je namreč na majhnem odru v prvem nadstropju Orto bara zvrstilo 24 (bolj ali manj znanih) glasbenih skupin in posameznikov iz Slovenije in tujine.

Če so led prebijali novomeški rokerji Dan D, je zadnja skladba pripadla članom zasedbe Elevators. Vmes pa so glasbene apetite obiskovalcev zadovoljevali glasbeniki, kot so Dalaj Eegol (nekoč znan kot Ali En), Trkaj, Alenka Godec, in skupine, kot so Flirrt, Multiball, Demolition Group, Oko, ZMELkillKOOW the radio stars, Tide, Siddharta, Glam in še pred uradnim zaključkom skupina, ki brez premora že od februarja naprej svojo miselnost o smislu življenja, vesolja in sploh vsega širi v okviru turneje 42.

Le še ena postojanka na turneji
Uvodni kitarski rif skladbe Namesto srca tokrat ni le naznanil začetek tabujevske ekstaze, ampak tudi dal znak za kratek šprint in skok na oder prve dame skupine, Tine Marinšek. Po začetnem ogrevanju glasilk je pevka po predstavitvi najodmevnejših skladb iz albuma 42 le stopila iz svoje sence. S svojimi interpretacijami je znova prikazala svoje neštete obraze – od mile šepetalke besed do grobih potez rokerice.

Vsi Tinini obrazi
S Poljubljeno je še enkrat dokazala, da ne potrebuje niti besedila, ko je z vzdihljaji v mikrofon peljala zbrane skozi del balade. S Supersongom se je bohotila s svojim značilnim razponom glasu in z Oblakom za dva dokončno razpela zbrane.

"Žur" ob starih hitih skupine Tabu
Nastop, razdeljen na dva dela, se je po nekaj vabilih Tine, naj se ji približajo prve vrste, razživel ob starih uspešnicah. Tini priredbe skladb Dobra vila, Lahko sem srce, Nebo nad nama, Greh in verzi Rada bi nazaj, so pevko dvigovali na prste in občinstvu dajali občutek, kot da jo poje z vsemi atomi moči.

Nič manj skromni pa niso bili niti drugi člani skupine. Klavirski uvod v Ocean, vedno glasnejši klavir, vložek Primoževega udarca po činelah - in na odru se je sprostila polna mera energije. Maco in Izi sta med pesmima V soju luči in Angel s svoji "jam sessioni" na noge postavila tudi najbolj zadržane obiskovalce.

Od Queensov do Metallice sredi Ljubljane
Z izvirnimi solističnimi vložki pa je bil na Ortofestu "dokončno pokopan" Anžetov klavirski sprehod, ki je iz zvočnikov izzvenel kot tako znana melodija iz filma Policist z Beverly Hillsa. Na svoj račun pa so prišli tudi ljubitelji legendarnih Queenov ob Tininem in Primožovem duetu We Will Rock You. Ko pa se je že zdelo, da je bilo prikazano vse, so Tabujevci udarili z nekoliko nežnejšo priredbo Enter Sandman skupine Metallica.

Utrip dogajanja si lahko pogledate spodaj.