Melanie Brown, Geri Halliwell, Emma Bunton in Melanie Chisholm so na premiero prišle skupaj ... Foto: Reuters
Melanie Brown, Geri Halliwell, Emma Bunton in Melanie Chisholm so na premiero prišle skupaj ... Foto: Reuters
David in Victoria Beckham s sinovi
... Victoria Beckham pa z možem in sinovi. Foto: Reuters

Zgodba muzikala je nastala pod peresom komičarke Jennifer Saunders, govori pa o štirih prijateljicah, ki se trudijo uspeti v svetu šovbiznisa. Zaplete se, ko jih sprejmejo v resnično oddajo, v kateri iščejo nadarjene glasbenike.

Zamisel za muzikal, ki se vrti okoli največjih uspešnic nekdanje britanske dekliške zasedbe, je prva dobila producentka Judy Cramer, ki stoji tudi za izjemno upešnim muzikalom Mamma Mia!, ki temelji na skladbah švedske skupine Abba in ki je do zdaj zaslužil 1,2 milijarde funtov (1,4 milijarde evrov).

Čas za obujanje spominov
Premiere se je udeležilo tudi vseh pet članic zasedbe: Melanie Chisholm (znana tudi kot Sporty Spice), Melanie Brown (Scary Spice), Emma Bunton (Baby Spice), Victoria Beckham, takrat še Adams (Posh) in Geri Halliwell (Ginger Spice), ki jih je leta 1996 skladba Wannabe izstrelila med zvezde. Le dve leti pozneje se je Halliwellova odpravila na samostojno glasbeno pot, dekleta pa so nato po letu 2000 skupno glasbeno ustvarjanje začasno postavila na stranski tir. Znova so se združile sedem let pozneje na turneji, ki je bila v znamenju njihovih največjih uspešnic, in postavile pravi rekord - vstopnice za otvoritveni koncert turneje so namreč razprodale v pičlih 38 sekundah.

Mel C se je po premierni uprizoritvi muzikala zahvalila "čudoviti" zasedbi, ki jo med drugim sestavljajo Hannah John-Kamen, Sally Ann Triplett, Siobhan Athwal, Lucy Phelps, Dominique Provost-Chalkey, Hatty Preston in drugi: "Mislim, da so svoje delo odlično opravile."

Ginger Spice s solzami v očeh
"Nedoumljivo mi je videti, kako nekaj, kar smo me ustvarjale v majhnem, mrzlem studiu pred več kot 14 leti, zdaj pojejo na West Endu. Tako ponosne smo," je s solzami v očeh dejala Halliwellova in dodala, da ji je muzikal zbudil številne spomine: "Kar na jok mi gre." Victoria Beckham, ki si je muzikal ogledala v družbi moža in sinov, pa je dejala le: "Dobro opravljeno, punce."

Hatty Preston, sicer igralka, ki je z vlogo osebne pomočnice Minty, doživela svoj debi na West Endu, pa pojasnjuje, da so bili vsi člani igralske zasedbe izjemno živčni tudi zato, ker so si premiero ogledale prave "spajsice": "Še vedno se nisem povsem privadila na to, da so to resnične ženske. V moji glavi so bile, se mi zdi, vedno neke superjunakinje, ki obstajajo nekje drugje. Pa se je izkazalo, da so najprijaznejša, sproščena, čudovita skupina deklet," je po premieri pojasnila v pogovoru za BBC in dodala, da še vedno ne dojame povsem, da igra v muzikalu z glasbo, ob kateri je odraščala.

Kritike: Predolgočasen začetek, brez pravih uspešnic
Kritiki sicer nad muzikalom, ki sta ga Sandersova in Cramerjeva pripravljali tri leta, niso najbolj navdušeni - časnika Guardian in Indepedent tako izpostavljata pomanjkanje pravih uspešnic v prvem delu muzikala. Glasbena predstava se namreč začne z Love Lead The Way in Right Back At Ya, dvema skladbama z najmanj priljubljenega albuma dekliške zasedbe, ki nosi naslov Forever in je nastal po odhodu Halliwellove.

Šele po 30 minutah, piše BBC, lahko gledalci slišijo prvo večjo uspešnico, Stop, nato pa se v drugi polovici muzikala kot nekakšen venček uspešnic zvrsti cela serija skladb, ob katerih se je pozibavala in pela cela dvorana Piccadilly Theatra. Ob tem pa večina kritikov priznava, da so dialogi, ki jih je ustvarila Sandersova, povečini res zabavni.

Premiero se je ogledalo kar nekaj znanih Britancev, med njimi sir Andrew Lloyd Webber, Joan Collins, Cilla Black, Holly Willoughby, Dawn French in Graham Norton.

Izsek iz muzikala - skladba Who Do You Think You Are

Predstavitev zasedbe in same vsebine muzikala Viva Forever!