Najbolj prepoznaven član skupine je zagotovo pevec/MC Yoni. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Najbolj prepoznaven član skupine je zagotovo pevec/MC Yoni. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Why?
Poudarek v njihovi glasbi je predvsem na tolkalih in vokalu. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Why?
Korenine skupine segajo v leto 2004. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Kar se je začelo s pohodom treh fantov iz Cincinnatija, ki so prepričevali z barvito poezijo in nalezljivo sladkostjo mutiranega hip hopa, se je v zadnjem obdobju razširilo v večplasten glasbeni projekt na nastopih v živo. So svojvrstna mešanica MC-jevstva Gorillaz (brez vizualizacij) in indierock sanjarij.

Njihova zgodba sega v leto 2004, v Kalifornijo. Tamkajšnji "underground" je že bil dobro seznanjen z imenom skupine. A pod njem je do takrat deloval le Yoni Wolf - kot solist. Nato pa je združil svoje moči s starejšim bratom Josiahom, Dougom McDiamindom in Mattom Meldonom. In iz psevdonima posameznika je nastala skupina Why?. Leta 2005 so izdali svoj prvenec Elephant Eyelash, ki se je močno razlikoval od prvotnega zvoka in dela Yonija. V zadnjih letih se je njihov zvok začel močno spogledovati s folk- in indierockom. Besedila težijo k impresionizmu in se nagibajo k pripovedništvu.

"Udarijo" tiho, toda močno. Večina njihovega trenutnega repertoarja za nastope v živo se začne z igro tolkal. Naj bodo to bobni, ropotulje, tamburin - preprosti udarci se v naslednjih trenutkih razširijo v simfonijo tolkalstva. In svoje doda tudi to, da Why? nastopajo z dvema bobnarjema. Če smo natančnejši - s tremi. Prva mojstra tolkal sta Josiah in Ben Sloan. Tolkalske spretnosti pa niso tuje niti Liz Wolf, ki jo bolj kot v vlogi bobnarke na nastopih lahko spoznamo kot subtilni glas za synthom in za baskitaro. Ženske kvote in subtilnost dviguje še Sarah Jean Winters na klaviaturah.

A bobni - vsaj v Menzi pri koritu - niso v ozadju. So v ospredju in se spogledujejo podobno, kot smo vajeni pri kitaristih. Kitarske linije so bolj kot ne skrite. Kitara McDiarmida vstopa v tolkalsko in ritemsko podkrepljeno zasedbo s sunki.

Najbolj prepoznavni obraz in hkrati tudi najbolj karizmatičen Yoni pa tako prepusti večino "dela" svojim "vojščakom". Toda ko napočijo njegove minute, zavzame ves oder. "Gobezda" v prazno, a hkrati se drži rdeče niti. Po odru maršira in se v naslednjem trenutku spravi v negibni položaj.

Čeprav njihovo glasbo označujejo za hip hop, jo vedno težje lahko uvrščamo v ta žanr. Why? se spogledujejo z večglasjem sončnih himn kalifornijskega popa, vsebinskim bogastvom protestnikov s konca šestdesetih in zvočno podobo sodobnih herojev ameriškega neodvisnega podtalja, ki kitare raje kot za hrupnost in ostrino izrabljajo za melodičnost ter ritmiko.

Nekaj utrinkov z nedavnega gostovanja Why? v Menzi pri koritu si lahko ogledate spodaj.