Kiril je v Cvetličarni priredil nepozabno zabavo. Roke obiskovalcev so bile ves čas v zraku. Foto: MMC RTV SLO
Kiril je v Cvetličarni priredil nepozabno zabavo. Roke obiskovalcev so bile ves čas v zraku. Foto: MMC RTV SLO
Ras Tweed
MC Ras Tweed je vzdrževal dobro razpoloženje in množico spodbujal k divjemu plesu. Foto: MMC RTV SLO/Maja Omrčen

Ogrevanje v Cvetličarni kljub zelo zimskim razmeram, ki so vladale zunaj, sploh ne bi bilo potrebno. Kiril Džajkovski in spremstvo sta se samo prikazala na odru, že je občinstvo podivjalo. Pozibavanje v ritmih Balkana, podkrepljenimi z močnimi basi in mojstrom Kirilom za krmilom svojega "maca", se je razvilo v nebrzdano zabavo, kjer bi se gotovo razbijali kozarci, če v omenjenem klubu pijače ne bi stregli zgolj v plastiki.

Občinstvo zavzelo oder
Na odru sta se pri nas prvič predstavila tudi novi član Kirilove skupine, MC Ras Tweed, ki je ves čas ohranjal vzdušje s petjem, rapanjem in medmeti, ter odlični "trubaški" orkester Sedžuk, podkrepljen z violinistom in kitaristom. Nesporna vrhunca večera sta bili uspešnici Raise Up Your Hands z vokalom romske pevske dive Esme Redžepove in Jungle Shadow, na stopnji vrelišča pa se je v vsesplošni noriji na odru znašel precejšen del občinstva.

Makedonskega skladatelja in producenta, znanega po kombinaciji makedonske etnoglasbe in elektronike, označujejo kot enega začetnikov balkanske elektronike. Skupaj z Milčem Mančevskim je bil ustanovitveni član zasedbe Bastion, ene prvih elektronskih zasedb na območju nekdanje "Juge", bil pa je tudi član legendarne makedonske skupine Leb i sol. Poleg soloalbumov piše tudi glasbo za filme, televizijo in gledališče.

Slog mešanja elektronike in vplivov makedonske ter balkanske etnoglasbe sega na začetek 90. let prejšnjega stoletja, ko se je Džajkovski preselil v Avstralijo, in od takrat naprej žanje pozitivne kritike. Kirilova glasba je bila vključena na številne kompilacije po vsem svetu, remiksirali pa so jo znani glasbeniki. Kiril je z zasedbo v zadnjih treh letih nastopil kot glavno ime na največjih glasbenih festivalih v balkanski regiji, med drugim tudi na ljubljanskem Urban Festivalu na začetku lanskega poletja v Križankah.

V Cvetličarni so se v ritmih "elektrobalkana" pozibavali tudi številni znani obrazi, med drugim smo opazili Aljošo Bagolo, Esada Babačiča in Danija Bavca. Tako odličnega razpoloženja, kot ga je pričaral Kiril s skupino, tam že nekaj časa nismo začutili. Velja pa omeniti, da bi na zabavo gotovo prišlo še več "kirilomanov", če cene vstopnic ne bi bile tako zasoljene.