"Zalivanju" s pivom se niso izognili niti člani skupine Kreator. Foto: Branka Resnik
Morbid Angel
Sodeč po energiji v občinstvu pa je sinočnji večer zagotovo pripadel skupini Morbid Angel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nile
Ogrevalni gibi večera so pripadli Nile. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Mali festival death in thrash metala zapakiran v enem večeru je sinoči svoje mesto našel v prenovljeni Cvetličarni. Prvi imeni na papirju so bili legendarni nemški "thrasherji" Kreator in floridski botri death metala Morbid Angel.
Večerne ure so pripadle thrasherskim zanesenjakom Fueled By Fire, ki so poskrbeli za zvočno kuliso vsem, ki so se počasi premikali proti metalskemu središču sredinega večera sredi prestolnice. A jedro večera je bilo rezervirano za death metal, katerega kot češnja na torti je bil nastop enega izmed trojice najbolj prepoznavnih thrash metalskih imen, ki jih je Nemčija poslala v svet že v 80. letih prejšnjega stoletja - Kreator.
Udarne deathmetalske rife so prvi na oder pripeljali ameriški navdušenci nad egipčansko mitologijo - Nile. Nostalgijo po starem Egiptu so vzbudili predvsem s svojimi besedili. In četudi jih mnogi, ki jih prvič slišijo, prekrstijo kar v zelo zgodovinsko podkovane Egipčane, je to daleč od resnice. Je pa res, da se predvsem prvi glas zasedbe Karl Sanders močno zanima za egipčanske študije, kar vnaša v svojo glasbo. Navdušenje pa je moč slišati ob vsakem njegovem verzu.
Predvsem pa je bilo po nastopu moč opaziti, da je Sanders še kako vajen ustvarjanja vzdušja pred nastopi mlajših kolegov Morbid Angel. Namreč še preden je zbral okoli sebe člane zasedbe Nile, je deloval v thrash zasedbi Morriah, ki so v poznih 80. letih prejšnjega stoletja preigravali po manjših klubih z botri death metala, kakor jih imenujejo mnogi.
Svoje ime so upravičevali sinoči ob brutalnih skladbah, ki sežejo čez ušesa naravnost v možgane in umirali ritem z baladnimi spevi gospodarju zla. Vse skupaj so podkrepili z kitarskimi vložki, kateri so predvsem prepričali vse razgrete oboževalce death metala.
A za zadnje dejanje v obliki veteranov Kreator se je odvilo po malo daljšem odmoru. Člani skupine na čelu z vodjo Miletom Petrozze so se začeli zbirati za zaveso ob predvajanju skladbe Johnnyja Casha Personal Jesus. Po umirjenem ogrevanju je takoj sledil hitri "šuš" vokalnih in kitarskih udarcev. Kreator so udarili s skladbami s svojega najnovejšega albuma Phantom Antichrist, a na koncu so za razgreto množico v Cvetličarni, kjer so plastični kozarci piva leteli po zraku kot bi bili voda, pripravili lep sprehod po njihovem dolgoletnem repertoarju.

Večerne ure so pripadle thrasherskim zanesenjakom Fueled By Fire, ki so poskrbeli za zvočno kuliso vsem, ki so se počasi premikali proti metalskemu središču sredinega večera sredi prestolnice. A jedro večera je bilo rezervirano za death metal, katerega kot češnja na torti je bil nastop enega izmed trojice najbolj prepoznavnih thrashmetalskih imen, ki jih je Nemčija poslala v svet že v 80. letih prejšnjega stoletja - Kreator.

Udarne deathmetalske rife so prvi na oder pripeljali ameriški navdušenci nad egipčansko mitologijo - Nile. Nostalgijo po starem Egiptu so vzbudili predvsem s svojimi besedili. In čeprav jih številni, ki jih prvič slišijo, prekrstijo kar v zelo zgodovinsko podkovane Egipčane, je to daleč od resnice. Je pa res, da se predvsem prvi glas zasedbe Karl Sanders močno zanima za egipčanske študije, kar vnaša v svojo glasbo. Navdušenje pa je mogoče slišati ob vsakem njegovem verzu.

Predvsem pa je bilo po nastopu mogoče opaziti, da je Sanders še kako vajen ustvarjanja vzdušja pred nastopi mlajših kolegov Morbid Angel. Namreč še preden je zbral okoli sebe člane zasedbe Nile, je deloval v thrashzasedbi Morriah, ki so v poznih 80. letih prejšnjega stoletja preigravali po manjših klubih z botri death metala, kakor jih imenujejo mnogi.

Svoje ime so upravičevali sinoči ob brutalnih skladbah, ki sežejo skozi ušesa naravnost v možgane, in umirjali ritem z baladnimi spevi gospodarju zla. Vse skupaj so podkrepili s kitarskimi vložki, ki so prepričali predvsem vse razgrete oboževalce death metala.

A zadnje dejanje v obliki veteranov Kreator je sledilo po malo daljšem odmoru. Člani skupine na čelu z vodjo Miletom Petrozzo so se začeli zbirati za zaveso ob predvajanju skladbe Johnnyja Casha Personal Jesus. Po umirjenem ogrevanju je takoj sledil hitri "šuš" vokalnih in kitarskih udarcev. Kreator so udarili s skladbami s svojega najnovejšega albuma Phantom Antichrist, a na koncu so za razgreto množico v Cvetličarni, kjer so plastični kozarci piva leteli po zraku, kot bi bili voda, pripravili lep sprehod po njihovem dolgoletnem repertoarju.

Nekaj fotoutrinkov včerajšnjega dogajanja smo za vas zbrali spodaj.