Oboževalci so 23-letnega Mohameda imenovali za svojega junaka, ki je združil razdeljene Palestince na proslavah po palestinskih ozemljih na Zahodnem bregu in v Gazi. Foto: EPA/Reuters
Oboževalci so 23-letnega Mohameda imenovali za svojega junaka, ki je združil razdeljene Palestince na proslavah po palestinskih ozemljih na Zahodnem bregu in v Gazi. Foto: EPA/Reuters
Asafovi oboževalci
Palestinci so se Asafove zmage veselili pozno v noč. Foto: EPA/Reuters

Palestinci se veselijo zmage mladega pevca iz Gaze Mohameda Asafa, ki je s svojim glasom osvojil arabski svet. Zmago je posvetil "palestinskemu narodu, ki že več kot 60 let trpi pod izraelsko okupacijo".

Takoj po objavi rezultatov pevskega tekmovanja Arabski idol, ki je potekal v libanonski prestolnici, je agencija UNRWA, ki je zadolžena za pomoč palestinskim beguncem, Asafa imenovala za mladinskega ambasadorja dobre volje za mir.

"Vsi Palestinci so udeleženi pri njegovem uspehu. Mohamedova glasba je univerzalen jezik, ki ga razumemo vsi. Kako fantastično je, da nas je palestinski begunec iz Gaze združil na takšen način," je dejal Filippo Grandi iz UNRWA-ja.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pa naj bi pevcu, ki je odraščal v begunskem centru Khan Junis v Gazi, celo ponudil diplomatski položaj.

Član žirije na pevskem tekmovanju Arabski idol in libanonski pevec Ragheb Alama je Asafa, ki si je kruh služil s prepevanjem na porokah, opisal kot "najboljšo raketo iz Gaze, kot raketo miru in ne vojne".

Po Mohamedovi zmagi so se oglasili tudi na držbenih omrežjih. Eden izmed uporabnikov je tako na Twitterju napisal: "Mohamed ni osvobodil Palestine. A je prinesel veselje za ljudi, ki se niso smejali zadnjih 66 let okupacije."

Boljši od Sirke in Egipčana
Palestinci so za Asafa več tednov stiskali pesti, na koncu pa so bile njihove molitve le uslišane. Asaf je bil imenovan za najboljšega, uspelo mu je premagati druge pevske talente iz arabskega sveta - v finalu je bil Asaf boljši od Sirke Farah Jousef in Egipčana Ahmeda Džamala - ter tako prinesti veliko veselje med svoj narod.

Oboževalci so 23-letnega Mohameda imenovali za svojega junaka, ki je združil razdeljene Palestince na proslavah po palestinskih ozemljih na Zahodnem bregu in v Gazi.

Hamasovi voditelji (ti vladajo v Gazi vse od leta 2007), ki jim omenjeni televizijski šov nikakor ni po godu, se niso oglasili glede zadeve. Asaf sam je med tekmovanjem dejal, da je moral rotiti Hamasove voditelje, naj ga spustijo iz Gaze, da bi se udeležil avdicije za tekmovanje, piše BBC.