Obiskovalci se prepustijo ritmom moderne glasbe. Foto: Ambasada Gavioli
Obiskovalci se prepustijo ritmom moderne glasbe. Foto: Ambasada Gavioli
Ambasada Gavioli
Ob gostovanju znanih DJ-jev je Gavioli zapolnjen do zadnjega kotička. Foto: Ambasada Gavioli
Ambasada Gavioli
Poskrbljeno je tudi za svetlobne efekte. Foto: Ambasada Gavioli

Gavioli je dobil ime po italijanskem arhitektu Gianniju Gavioliju. 1.600 kvadratnih metrov velik klub sprejme 2.500 gostov. Klub ima dva prostora, večji glavni 'floor' in manjši, intimnejši, ki sta ločena s stekleno pregrado. Klub je opremljen z različnimi materiali, od lesa in kamna do bakra, ki skupaj tvorijo podobo prostora v mediteranskem slogu.

Več o zaprtju vrat Ambasade Gavioli si preberite tukaj.
Moderna glasba je zakon!
Prepoznavni znak Gaviolija je moderna klubska glasba, od tehna do modernega housa. V Gavioliju je gostovalo že veliko DJ-jev iz različnih držav, kot so Supa DJ Dmitry, Tiësto, Sven Väth, Marshall Jefferson, Laurent Garnier, Richie Hawtin, Jeff Mills, Takkyu Ishino, Westbam, Boris Dlugosch ...

Italijanski arhitekt Gianni Gavioli je pred začetkom projektiranja zgradbe preživel več kot mesec na naši obali, da bi spoznal slovensko kulturo in arhitekturo. Leta 1994 so začeli gradnjo kluba, ki že v začetku ni bil zasnovan le kot komercialni projekt, ampak tudi kot kulturni. V klubu lahko tako med drugim srečamo utrinke večnih zgodb o Alici v čudežni deželi ter Romeu in Juliji. Že konec naslednjega leta, decembra 1995, je bil Gavioli odprt.

Skok med najuglednejše klube na svetu
Sprva je bil obisk slabši, kmalu pa je Gavioli postal prepoznaven tudi zunaj naših meja in tako eden izmed desetih najbolj uglednih in trendovskih klubov elektronske glasbe na svetu. Leta 1998 je Ambasada dobila celo svojo zastavo v zlati in črni barvi s petimi zvezdicami v krogu.

Že od odprtja leta 1995 je Gavioli osrednje zbirališče navdušencev moderne elektronske glasbe iz Slovenije, severne Italije, južne Avstrije in severozahodne Hrvaške. Gavioli je pripomogel k razvoju nove kulture v samostojni Sloveniji, ki jo mediji pogosto niso razumeli, za provokativni priokus pa je redno skrbela tudi njihova služba za odnose z javnostmi. Od leta 2005 je Gaviolu nekako ovrgel svojo prvotno ideologijo in se spremenil v bolj komercialno diskoteko.

Okolica ga ne sprejema
Čeprav Gavioli v Izolo pritegne na tisoče obiskovalcev in je gostil že tako uveljavljene prireditve, kot je oglaševalski Zlati boben, pa ga krajani ne sprejemajo najbolje. Okoliške ljudi moti prav gneča, zato so že poskušali doseči zaprtje kluba in omejitev gibanja obiskovalcev po končanih zabavah. Pri vsem tem pa lastnikom kluba gotovo ni v pomoč tudi stereotip, da so obvezne spremljevalke moderne glasbe tudi droge.