Gibonni na svojih koncertih pričara neponovljivo vzdušje in zagotovo bo tako tudi tokrat. Foto: MMC RTV SLO
Gibonni na svojih koncertih pričara neponovljivo vzdušje in zagotovo bo tako tudi tokrat. Foto: MMC RTV SLO
Gibonni bo v Ljubljani predstavil svoj zadnji album Acoustic:Electric.

Album, ki ga je Gibonni izdal konec lanskega leta, avtorjevi največji oboževalci gotovo že dobro poznajo, tokrat pa ga bo, skupaj z gosti, prvič uradno predstavil tudi ljubljanskemu občinstvu. Na dveh koncertih, 19. in 20. novembra, bo skušal obiskovalcem v Dvorani Union pričarati nepozabni dalmatinski melos, kar Gibonni zna kot le malokdo.

Gibonniju, ki sicer sliši na ime Zlatan Stipišić, je bila glasba položena v zibko. Rodil se je namreč v družino z dolgoletnimi glasbenimi izkušnjami, saj je bil njegov oče Ljubo cenjen skladatelj. Svojo glasbeno pot je Gibonni začel v metalski skupini Osmi putnik, v 90. letih prejšnjega stoletja pa se je podal na samostojno pot. Njegove skladbe so združevale elemente rocka, popa in dalmatinske glasbe, kmalu pa je postal izjemno priljubljen tako na Hrvaškem kot v drugih državah nekdanje Jugoslavije.

Skladbe posnete na turnejah
Njegov album Acoustic:Electric sestavlja 16 skladb, največjih Gibonnijevih uspešnic v novih izvedbah in aranžmajih, posnetih v živo na razprodanih koncertih od Pule, Zagreba, Ljubljane, Reke, Sarajeva, Splita do Osijeka. Album je nastajal počasi, saj je Gibonni skrbno snemal material in izbral le najboljše posnetke posameznih nastopov. Nekateri posnetki so nastali na intimnih nastopih pred približno 200 poslušalci, takšni so posnetki nastopov v Dioklecijanovi kleti v Splitu, zagrebški Gavelli ali v Plesnem studiu Celje, drugi posnetki pa so nastali na velikih koncertih pred večtisočglavo množico v puljski Areni, v sarajevski Zetri, v ljubljanskem Tivoliju ali v Dvorani Mladosti na Reki.

Na desni si lahko ogledate videospot pesmi "Ovo mi je škola".

Prva plošča Acoustic ponuja Gibonnijeve največje uspešnice, kot so Činim pravu stvar (ki je tudi najnovejši single), Dvije duše, Posoljeni zrak i razlivena tinta, ki je plod odličnega sodelovanja z Urbanom in Mayo Azucena, in Tempera. Na albumu najdemo tudi prvič posneto Gibonnijevo izvedbo skladbe Sve ču preživit, francosko izvedbo pesmi Svi moji punti kad se zbroje, Šta če meni moja dica reč? z albuma Unca Fibre in čarobni Mirakul. Druga plošča Electric prinaša že preizkušene koncertne uspešnice, kot so Ovo mi je škola, U ljubav vjere nemam, Andeo u tebi, Libar, Oprosti, Vrime da se pomirim sa svitom, Hodaj in Tija bi te zaboravit s podporo klape Iskon.

Gibonnijev album kmalu posebej za Slovenijo
Gibonni s svojim občinstvom na vseh koncertih splete neponovljivo energijo, ki jo je mogoče občutiti tudi na pesmih njegovega zadnjega albuma. Zagotovo bo tako tudi tokrat, Gibonnijev koncert v Ljubljani pa ima še dodatno vrednost in prinaša dobro novico slovenskim oboževalcem tega dalmatinskega pevca - kmalu bo namreč izšla reizdaja albuma Acoustic:Electric, narejena ekskluzivno za Slovenijo.

B. T.