Mariah Carey leta 2019. Foto: Reuters
Mariah Carey leta 2019. Foto: Reuters

Andy Stone trdi, da je Mariah Carey besedilo za svoj hit iz leta 1994 prevzela iz pesmi All I Want for Christmas is You, ki jo je leta 1989 spisal za svojo glasbeno skupino Vince Vance & the Valiants, poroča CNN.

Kljub istemu naslovu se pesmi glasbeno precej razlikujeta, vendar Stone trdi, da je Mariah Carey s svojim hitom "povzročila zmedo", predvsem pa ga ni prosila za dovoljenje.

Glasbenik v tožbi, vloženi na sodišče v ameriški zvezni državi Louisiana, še navaja, da je Carey izkoristila njegovo "priljubljenost in slog".

Prav tako naj bi skupaj z njenim soavtorjem besedil Walterjem Afanasieffom ter založniško hišo Sony Music Entertainment "zavestno in namerno sodelovali v kampanji" kršenja njegovih avtorskih pravic za pesem.

Andy Stone zahteva 20 milijonov dolarjev (18,66 milijona evrov) za povračilo povzročene škode.

Pri tem pa ni jasno, zakaj je tožbo sprožil šele 28 let po izidu superhita. Sam sicer trdi, da je njegova odvetniška ekipa lani kontaktirala predstavnike pevke, vendar niso prišli do nobenega dogovora.

Mariah Carey z avtorskimi pravicami zaslužila 56 milijonov evrov

Ameriška pevka naj bi z avtorskimi honorarji do leta 2017 s pesmijo zaslužila okoli 60 milijonov dolarjev (56 milijonov evrov), poroča BBC.

Mariah Carey je pesem All I Want for Christmas is You leta 1994 izdala na albumu Merry Christmas. Odtlej je na radijskih postajah pridobil kultni status znanilca božičnega časa, pesem je bila na Spotifyu predvajana okoli milijardokrat.