Modrijani so pobrali dve izmed treh nagrad. Njihova pesem je bila izbrana za najboljšo po mnenju gledalcev, strokovna komisija pa jo je izbrala še za najboljši valček leta 2008. Foto: MMC RTV SLO
Modrijani so pobrali dve izmed treh nagrad. Njihova pesem je bila izbrana za najboljšo po mnenju gledalcev, strokovna komisija pa jo je izbrala še za najboljši valček leta 2008. Foto: MMC RTV SLO
Natalija Verboten in Andrej Hofer
Prireditev sta sproščeno vodila Natalija Verboten in Andrej Hofer. Foto: MMC RTV SLO
Ano ur'co al' paj dvej
Ansambel Ano ur'co al' paj dvej so nastopili prvi - z valčkom Kriški ribič. Foto: MMC RTV SLO

Predstavilo se je 12 skladb – sedem valčkov in pet polk, ki jih je predhodno izbrala strokovna komisija izmed 79 skladb. Komisijo so sicer sestavljali Branimir Klevže, Janez Dolinar, Janez Per, Loti Žlaus in Klemen Torkar.

Pusti mi pesmi. Strokovna komisija je podelila dve nagradi: nagrada za slovensko polko 2008 je šla v roke ansamblu Tapravih 6 s pesmijo Iz oči v oči, za naj slovenski valček letošnjega leta pa so izbrali siceršnjo glavno zmagovalko - pesem Pusti mi pesmi, ki so jo izvedli Modrijani. Za njih je to že tretje zmagoslavje, saj so nagrado za najboljši valček prejeli že predlani in leta 2004.

Prireditev sta vodila Andrej Hofer in Natalija Verboten, stara znanca iz oddaj z narodno-zabavno glasbo.

V šov programu Bum in Spev
Sam festival se je začel z nastopom plesalk in plesalcev Plesne šole Bolero, ki so pripravili uvod ob ritmih zmagovalnih polk preteklih festivalskih let, za njim pa je že nastopilo vseh dvanajst ansamblov, ki so s svojimi pesmimi poskušali čim bolj prepričati strokovno komisijo v studiju in gledalce pred TV-ekrani. Po zadnjem nastopu Veselih svatov, ki so nastopili s skladbo Dotaknil si se mojega srca, je sledilo glasovanje, v tako imenovanem "šov programu", med samim glasovanjem pa so oder zasedli člani ansamblov Bum in Spev, lanski zmagovalci Slovenske polke in valčka. Oboji so pripravili devetminutni sklop svojih uspešnic, vključno z nekaj koreografije.

Ansambli so nastopili v naslednjem vrstnem redu:

1. Ano ur'co al' paj dvej - Kriški ribič (valček)
2. Orion - Na vaški veselici (polka)
3. Gorenjski kvintet - Pesem srca (valček)
4. Veseli svatje - Dotaknil si se mojega srca (polka)
5. Vrisk - Oj, ta mazurka (valček)
6. Tapravih 6 - Iz oči v oči (polka)
7. Novi spomini - Šopek suhih rož (valček)
8. Iskrice - Če lučka gori (polka)
9. Ansambel Jerneja Kolarja - Tiha jesen zori (valček)
10. Polka punce - Čokolada (polka)
11. Modrijani - Pusti mi pesmi (valček)
12. Sicer - Gospodar življenja (valček)

C. R.