Human League v aktualni postavi sestavljajo Susan Ann Sulley, Joanne Catherall in Philip Oakey. Foto: Založba
Human League v aktualni postavi sestavljajo Susan Ann Sulley, Joanne Catherall in Philip Oakey. Foto: Založba
Album Credo je prejel mešane kritike. Foto: Založba

Zato so marca izdali svoj deveti studijski album Credo, nekakšno esenco svojih idej o popu in plesu, o glamurju ter elektroniki.
Album je produciral njihov someščan iz Sheffielda, popeksperimentalist I Monster, slog pa bi lahko opisali kot malce bolj prefinjen pristop od tistega, ki so ga Human League prvič ubrali pred 30 leti, ko so se s svojo eksperimentalno umetniško šolo radikalnih futurističnih idealov s pesmima kot Don't You Want Me in Love Action prvič zavihteli v top 10.

11 pesmi Creda še vedno nosi vse klasične HL-jevske synth pop atribute, a so prav tako moderne kot kakšna druga uspešnica s poplestvic 21. stoletja. Never Let Me Go ekstatično odpre album in dokazuje, da HL še vedno na videz brez napora obvladajo svoj slog, ki spominja na kakšen mash-up Girls Aloud in Kraftwerka.

"Posebni smo"
Prvi singel z albuma, polnega potencialnih uspešnic, je Night People, še en nalezljiv disko pop komad. Sky riše sliko po vzoru akustičnih trubadurjev. Got To Do je obenem bizarna in popolnoma nalezljiva. Tudi naslovi, Single Minded, Electric Shock, so udarni. In kot vedno se lahkotnost meša z občutkom nevarnosti, ki se plazi na plesišče. Predvsem pa Credu uspeva med sodobno 'hipersproducirano' popprodukcijo vnesti nekaj prepotrebne prvinskosti.

"Posebni smo," pravi vokalistka Susan Ann Sulley. "Ljudje mislijo, da je popglasba X Factor, mi pa še vedno hrepenimo po Roxy-Bowie-Donna Summer-Chic različici popa. Ne vklapljamo se. Trije smo, od tega dve nikdar nisva napisali pesmi in sva precej povprečni pevki, ob tem pa imamo še pevca, ki se sploh nima za pevca in ne zna na nobeno glasbilo prav dobro igrati. Pa se še vseeno imamo za popskupino."
In nadaljuje: "Če bi nas v roke dobila skupina za raziskavo trga, bi spremenili popolnoma vse. Ne bi smeli vztrajati pri svojem tako dolgo, kot smo - do zdaj bi morali že iti v rockerske vode, kot so to storili Depeche Mode, Simple Minds in U2. A še vedno smo popskupina." Morda ena zadnjih velikih popskupin.

V spodnjih povezavah pa aktualni singel Nigh People in stara uspešnica Don't You Want Me.