“Zasedba je precej edinstvena.
“Zasedba je precej edinstvena." Foto: Janez Pelko

Zgodilo se je pred dobrim letom in pol. Po prireditvi v portoroškem Avditoriju so se v zaodrju znašli pevka in avtorica Severa Gjurin, multiinstrumentalist, glasbeni producent in kantavtor Dejan Lapanja, pihalec in skladatelj Vasko Atanasovski ter vsestranski Rudi Bučar. Koncert Štirih so do zdaj na odru odigrali le dvakrat. Čast tretjega nastopa in medijske premiere je pripadla Izštekanim na Valu 202 – tega bo mogoče spremljati 23. septembra ob 20. uri na radiu, pa tudi prek spletnega videoprenosa.

Koncert Štirih so do zdaj na odru odigrali le dvakrat. Foto: Janez Pelko
Koncert Štirih so do zdaj na odru odigrali le dvakrat. Foto: Janez Pelko

Severa si je izposodila mojo kitaro. Ko sem se čez čas vrnil, je še vedno igrala. Počasi smo se nakapljali in začelo se je dogajati," se spominja Bučar. Čeprav je Lapanjo najprej premamila zakuska, tam ni poznal nikogar, zato se je po njegovih besedah hitro pobral nazaj v garderobo. "Tam sem našel te ljudi, ki so veselo rajali in prepevali. Sprva mi ni bilo nič jasno. No, bili so moji ljudje in pridružil sem se," je povedal Dejan.

Mislim, da sem Rudijevo pesem Ti igrala kakšnih dvajset minut. Potem je Vasko potegnil saksofon in vzniknilo je vprašanje, katero gremo pa zdaj? Začeli smo izbirati pesmi drug drugega, kot bi se v trenutku stkale nekakšne avtorske vezi," je dogajanje, ki se je končalo nekaj ur pozneje, povzela Severa.

"Če ne pristopiš svobodno, nikamor zares ne prideš." Foto: Janez Pelko

"Zvok je bogat in hkrati jasen"

Ni mi dalo miru ... kaj pa, če bi res," so bile misli Rudija, ki je naredil naslednji korak in dal pobudo – vsi so bili za, šli so na kosilo in se dogovorili. Tako je nastal Koncert Štirih. V njem so združene pesmi iz repertoarja vseh, odigrane z dvema, včasih tremi kitarami, saksofonom ali flavto, odpete z večglasji in predvsem izvedene z neverjetnim občutkom.

Ni ostalo pri 'jam sessionu', veliko smo vadili, da smo pesmim dali dovršeno obliko,” so povedali in dodali, da je ta oblika precej drugačna od tiste, ki so je vajeni. “Zasedba je precej edinstvena in naše skladbe pridejo ven na nov način. Zvok je bogat in hkrati jasen," je opisal Vasko in dodal, da se verjetno nihče ne bi spomnil, da lahko to naredijo, če se ne bi zgodilo spontano.

Muziki smo dali možnost, da se nekaj zgodi. Da nas nekam pripelje,” je dodal Rudi. Severa je še pristavila: "Če ne pristopiš svobodno, nikamor zares ne prideš. Zanimivo je, da tudi svoje skladbe v tej postavitvi dojemam čisto drugače." Po njenem mnenju so vaje lahkotne, igrive, prevevata jih tankočutnost in nekakšna avtohtonost. "To smo mi," je sklenila.