Michaelov 'imidž' je bil v osemdesetih, ko je svet poslušal Thriller, veljal za vrhunec mode. Foto: Reuters
Michaelov 'imidž' je bil v osemdesetih, ko je svet poslušal Thriller, veljal za vrhunec mode. Foto: Reuters
Michael Jackson
Michael je zadnja leta morda tarča posmeha, a še vedno velja za enega najuspešnejših izvajalcev vseh časov. Samo v ZDA so prodali 27 milijonov kopij albuma Thriller.

Značilni črni klobuk, sončna očala, rokopisi besedil in celo plaketa za zlato naklado albuma Thriller so samo trije iz cele množice predmetov Michaela Jacksona, ki jih bo naslednji mesec na prodaj ponudila dražbena hiša Guernsey iz new Yorka . 30. in 31. maja bodo zagrizeni (in premožni) Michaelovi oboževalci lahko v Hard Rock kazinoju v Las Vegasu temeljito nadgradili svoje zbirke popmemorabilie - na prodaj ne bodo le Michaelovi, ampak tudi predmeti iz let med 1960 in 1990, ki so bili last drugih članov Jacksonovega klana.

Zmagovalna trofeja
Za zdaj gre pričakovati, da bo najvišjo ceno dosegla črna jakna z zlatimi epoletami, ki se je v glasbeno zgodovino vpisala v osemdesetih, ko je bil Michael s svojim "moonwalkom" še na vrhuncu slave. Kupiti se bo dalo tudi spominke za resnične poznavalce glasbene zgodovine - na primer baletne copate Janet Jackson in kostum Mae West, ki ga je Janet nosila za svoj prvi nastop z The Jackson Five.

Dokazni material zdaj na prodaj
Spominki, ki gredo na prodaj konec maja, so del obsežnejše zbirke (štela je okrog 10 tisoč kosov), ki jih je pevec ob razglasitvi bankrota prodal podjetju Universal Express. Predmeti so bili nato v stredišču pozornosti še leta 2004, ko so policisti nekaj predmetov (vključno z Michaelovim spodnjim perilom) zasegli med raziskavo obtožb o Michaelovem nadlegovanju 13-letnega dečka. Pevec je bil nato oproščen, a vzdevka "wacko Jacko" (Utrgani Jacko), ki si ga je, resnici na ljubo, prislužil že prej, se ni nikoli več znebil.

Če je edino, kar vam preprečuje boj za kakim spominkom, cena letalske karte, brez skrbi - v dražbi boste lahko sodelovali tudi prek eBaya.

A. J.