Neposredni prenos koncerta Magnifica in njegove spremljevalne skupine iz ženskega zapora na Igu bo v četrtek med 18.15 in 18.55. Foto: EPA
Neposredni prenos koncerta Magnifica in njegove spremljevalne skupine iz ženskega zapora na Igu bo v četrtek med 18.15 in 18.55. Foto: EPA
Magnifico
Nad idejo, da bi nastopal v zaporu, je bil Magnifico navdušen.

Kot je za MMC pojasnila urednica prvega programa Radia Slovenija Tatjana Pirc, so se za ta projekt odločili, ker želijo "pokazati, da je slovenska glasba res okej, od tiste, ki jo imamo v bogatem radijskem arhivu, do te, ki nastaja in bo nastajala tudi z našo spodbudo, saj vse to sodi v poslanstvo nacionalnega radia".

Ob tem Pirčeva še pravi: "Prepričana sem, da s takim odnosom do slovenske glasbe, s pravo strategijo, selekcijo, podporo in konkretnim delovanjem tiste zoprne kvote sploh ne bi bile potrebne." V okvir omenjega projekta sicer sodijo tako koncerti kot tudi naročila, festivali, arhivska snemanja in nove zgoščenke.

Kot omenjeno, bo prvi koncert v okviru projekta potekal v četrtek med 18.15 in 18.55 neposredno iz ženskega zapora na Igu, kjer bodo nastopili Magnifico in člani njegove spremljevalne skupine.

Ko so se pripravljali na terensko oddajo, se je rodila zamisel
Pirčeva nam je pojasnila, da se je ideja za koncert v zaporu porodila, ko so se pripravljali na terensko oddajo, ki bo potekala prav v omenjenem zaporu - redni poslušalci Radia Slovenija verjetno vedo, da se novinarji prvega programa pogosto odpravljajo na terene, od koder se nato oglašajo v živo, pripravljajo reportaže ali pa zgolj predstavljajo manj znane kraje.

In ko so se pripravljali na reportažo o življenju v zaporu, "smo ob pogledu na oder v njihovi menzi pomislili, da bi bil tam lahko koncert z neposrednim prenosom na prvem programu", pojasnjuje Pirčeva in dodaja: "Kaj takega pri nas še ni bilo, še Johnny Cash, ki je nastopal v kaznilnici, bi rekel: 'Prvi program, kapo dol!' Magnifico Balcountry Quartet pa je, o tem smo prepričani, prava izbira. Vsi so bili navdušeni. Magnifico, ko smo ga poklicali in povabili, in obsojenke, ko so jim povedali, kdo pride."

V nedeljo nato sledi še drugi podobni koncert, in sicer skupine Orlek - med 17.10 in 18. uro se bo tako prenašalo dogajanje na Klančišu nad Zagorjem (pri lovskem domu), kjer bo vse v znamenju kostanja in jabolčnika oz. bunkovca, kakor v Zasavju pravijo tej pijači.

Koncerti že na številnih nenavadnih prizoriščih
Prvi program nacionalnega radia je sicer že nekajkrat priredil koncerte na bolj ali manj nenavadnih prizoriščih. Mednje na primer spadajo: koncert Misija Harmonija iz vojaške baze na Kosovem, glasbeni nastopi ob humanitarnih stojnicah, kjer se je zbirala pomoč za delavce. Pirčeva ob tem omenja še koncert, ki je hkrati potekal na Kredarici in v Studiu 14, "pol nastopajočih je bilo gori, pod Triglavom, pol pa v dolini, v Ljubljani" in koncert Rolica papirja z Adijem Smolarjem v šolski telovadnici "kot vrhunec naše terenske oddaje s Sladkega vrha, ko je imela tamkajšnja papirnica velike težave".