Letos bosta izbrana že 25. zmagovalca festivala. Foto: SOJ RTV SLO
Letos bosta izbrana že 25. zmagovalca festivala. Foto: SOJ RTV SLO

Za letošnjo, jubilejno 25. izdajo Slovenske polke in valčka je komisija izbrala po devet polk in valčkov, po enega izvajalca v vsaki kategoriji (Nove spomine in Polkaholike) pa je razvedrilni program TV Slovenija k sodelovanju povabil. V oddajah Zimski pozdrav in Poletni pozdrav so nato gledalci izbor zožili na pet valčkov in pet polk.

Prihodnji petek, 9. septembra, bomo tako lahko slišali valčke Zavedno skupaj (Srčni muzikanti), Drobno srce (S.O.S. kvintet), Lahko noč, moj dragi (Špas z Evo), V mojem srcu je morje (Krjavlji), Svet iz sanj (Zdomarji) in Zakaj? (Novi spomini).

Prvi finalist SPV 2022, izsek – Srčni muzikanti ( Zimski pozdrav)
Drugi finalist SPV 2022, izsek – S.O.S. Kvintet (Zimski pozdrav)
Tretji finalist SPV 2022, izsek – Špas z Evo (Zimski pozdrav)
Četrti finalist SPV 2022, Zdomarji (Zimski pozdrav), odlomek
Peti finalist SPV 2022, izsek – Ansambel Krjavlji (Zimski pozdrav)

Polke pa bodo zaigrali Akordi (Dokler bo meh zdržal), Cik-Cak kvintet (Jeziček), Topliška pomlad (Moj fant), Ansambel Tomaža Rota (Dobra volja), Chicas (Aplavz za te) in Polkaholiki (Tik-tak).

SPV Finalist – Akordi (Poletni pozdrav)
SPV finalistka – Cik Cak kvintet - Jeziček (Poletni pozdrav)
SPV Finalist – Topliška pomlad (Poletni pozdrav)
SPV Finalist Ansambel Tomaža Rota – Dobra volja (Poletni pozdrav)
SPV 2022, Chicas – Aplavz za te (Poletni pozdrav)
SPV Finalisti Polkaholiki – Tik Tak (Poletni pozdrav)

Glasbeniki se bodo tudi tokrat potegovali za dve festivalski nagradi: nagrado za najboljšo polko po mnenju občinstva in nagrado za najboljši valček po mnenju občinstva.

Ker festival letos praznuje svojo 25-letnico, organizatorji pripravljajo tudi dve posebni, revijalni točki. V prvi, ki bo prireditev odprla, se bodo različni izvajalci poklonili nekaterim največjim festivalskim uspešnicam. Te bodo odpeli Barbara Žerjav, Rudi Šantl, ansambel Opoj, Tatjana Koleša in Jože Šarc, Danijela Pečnik ter brata Andrej in Bojan Zeme, Anita, Jerneja in Polona iz skupine Bum, Marko Pezdirc, Gadi in Ivica Vergan.

V spremljevalnem programu pa se bodo ansambli, ki tekmujejo, predstavili z uspešnicami Ansambla Franca Miheliča, ki praznuje 52 let delovanja.

Voditelja bosta Darja Gajšek in Andrej Hofer. Foto: Arhiv RTV SLO
Voditelja bosta Darja Gajšek in Andrej Hofer. Foto: Arhiv RTV SLO

Skoraj dve uri trajajočo prireditev bosta povezovala voditeljica Darja Gajšek ter voditelj in urednik festivala Andrej Hofer, ki je, kot je dejal, zelo vesel, ker bo lahko znova krmaril med novimi skladbami festivala SPV. "To, da glasba združuje, povezuje generacije, zdravi, vem že leta. Ponosen sem na mlado energijo, novo generacijo ansamblov, na pesmi, ki bodo šle med ljudi. Najbolj pa me radosti, ker v časih žalostnih informacij lahko ponudimo živahne razvedrilne vsebine," je dodal.

Gajšek pa je poudarila, da čuti do festivala globoko spoštovanje, "saj je v zakladnico prinesel številne izjemne, danes skorajda že ponarodele pesmi". Letos, ko bo na odru festivala stala osmič – sedmo leto zapovrstjo kot voditeljica, leto prej pa kot tekmovalka – se, kot je dejala izjemno veseli prav prve točke, v okviru katere bodo zazvenele največje uspešnice minulih festivalov, in revijalne točke, ki bo letos posvečena ansamblu Franca Miheliča. "Festivalu privoščim, da ohrani svoj obstoj, svojo veličino in da ob 25. jubileju dobi nov zagon in podporo," je ob tem še dodala Darja Gajšek.