Kelis napoveduje svoj šesti studijski album Food. Foto: EPA
Kelis napoveduje svoj šesti studijski album Food. Foto: EPA
Kelis
Glasbenica se je za nekaj časa poslovila od glasbenih odrov, saj se je posvetila svoji ljubezni do kuhanja. Foto: Matjaž Ambrožič

Kelis Rogers je opozorila nase leta 2003 z uspešnico Milkshake in s tem začela pisati "zgodbo presenečenj", ki so jo pozneje doživeli njeni oboževalci. R'n'b-jevska umetnica iz Harlema je z albumom Kelis Was Here leta 2006 uprizorila upor proti popzvoku, s katerim se je proslavila. Zvok prvih treh albumov je na njem zamenjala za bolj eklektični zvok in se povezala s številnimi umetniki.

Štiri leta pozneje se je predstavila v novi glasbeni smeri, z elektronsko-plesnim uporom Flesh Tone. A njeno umetniško izražanje se ni končalo pri glasbi. Vpisala se je v francosko kuharsko šolo Le Cordon Blue in dobila certifikat chefa. "Čutila sem, da sem naredila vse v glasbi. Posel je iztisnil življenje iz užitka," je dejala Kelis v pogovoru za New York Times.

Chef med glasbeniki
Kuhanje je doživljala kot terapijo. "Nič ne delam na pol. Tudi ko kuham samo za sina ali mojega najboljšega prijatelja, dam vse od sebe. Srednja temperatura ni tista, pri kateri se zadovoljim. Morate uživati v tem. Mora biti težko, morate v tem trpeti, se kdaj spotiti ali celo opeči," je razlagala Kelis.

34-letnica je zdaj pred izidom svojega šestega albuma, ki ga je naslovila Food. Kelis je v pogovoru za New York Times dejala, da njena glasba na koncu ni nikoli rezultat začetne ideje.

Singel Rumble z novega albuma vsebuje dele, v katerih opisuje svoj odnos s svojim nekdanjim možem, raparjem Nasom. "Včasih hočem, da bi moja glasba zelo pristna in avtobiografska. Igramo vlogo. Vsak, ki reče, da umetniki ali zabavljači nismo igralci, se laže. Seveda smo. Ampak pretvarjaš se samo v od desetih do dvanajstih skladbah," je priznala Kelis.

Food bo precej soulovsko usmerjena plošča. Navdih za njo je črpala iz plošč, ki so jo njeni starši vrteli v otroštvu. "Odrasla sem ob poslušanju gospela in džeza. Vmes pa je bilo tudi nekaj latinskoameriških vplivov - kot je recimo salsa," je priznala Kelis. Toda na novem albumu ni toliko glasbe, ki jo je poslušala, kot je spominov, ki jo vežejo na tisto obdobje.