Goran Bregović in eden izmed pevcev skupine Bijelo Dugme Mladen Vojičić Tifa leta 2005. Foto: EPA
Goran Bregović in eden izmed pevcev skupine Bijelo Dugme Mladen Vojičić Tifa leta 2005. Foto: EPA

Skupina je na sobotnem koncertu izvedla več svojih uspešnic, ko je na vrsto prišla pesem Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo in so na zaslonu prikazali jugoslovansko zastavo, pa so se iz občinstva oglasili žvižgi, poroča hrvaški časopis Slobodna Dalmacija.

Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo je pesem z istoimenskega, osmega albuma skupine iz leta 1986 in prvi album, na katerem je pel Alen Islamović. Islamović je pesem, ki po prepričanju nekaterih slavi jugoslovansko državo, odpel tudi v soboto v Splitu, kar je med občinstvom in v hrvaški javnosti naletelo na mešane odzive.

Eno od združenj hrvaških veteranov iz Zagreba je v nedeljo vložilo kazensko ovadbo proti organizatorju koncerta, od pristojnih oblasti pa so zahtevali, da Islamovića zaradi promoviranja komunistične ideologije in simbolov razglasijo za nezaželeno osebo na Hrvaškem.

Takojšen odziv pristojnih organov so zahtevali tudi v desni stranki Domovinsko gibanje. Sprva so se na družbenem omrežju Facebook oglasili iz podružnice stranke v splitsko-dalmatinski županiji, kjer so izvedbo pesmi in spremljajočo ikonografijo ocenili kot provokacijo hrvaškega naroda in veteranov.

V nedeljo zvečer so sporočilo za javnost poslali tudi s sedeža stranke in napovedali, da se bodo zavzeli za spremembo kazenskega zakonika. "Simboli, ki žalijo čustva 80 odstotkov državljanov Splita in Hrvaške, ne morejo biti izvzeti iz kazenskega zakonika in sankcioniranja. Naše poslanstvo je reševati takšne stvari z zakonskimi spremembami in pri tem bomo vztrajali," so zapisali.

Islamović, ki je bil rojen v Bosni in Hercegovini ter že več let živi na Hrvaškem, je za sarajevski portal Klix.ba dejal, da niso želeli nikogar provocirati. Poudaril je, da so pesem izvajali že večkrat in da gre za parodijo na stare čase. Glede prikazovanja zastave pa je dejal, da ne ve, kaj vihra za njim, in da je za to skrbelo podjetje iz Zagreba.

Islamović je še poudaril, da so "napadli napačno hišo", ker da je on samo "delavec pevec v podjetju Bijelo dugme, katerega direktor je gospod Goran Bregović". Dodal je, da zaradi nastopa prejema tudi grožnje.

Da pesem nikogar ne žali, je za srbski Kurir izjavil tudi menedžer skupine Adis Gojak. Poudaril je, da je mama Alena Islamovića Hrvatica, tako kot je Hrvat tudi oče Gorana Bregovića, ki je avtor pesmi. Obenem je poudaril, da Islamovića ne morejo izgnati iz Hrvaške, ker ima hrvaško državljanstvo.