Pink, ki se je zadnja dva meseca potikala po Avstraliji, je kot prvi uspelo kar sedemkrat zapored razprodati nastop v Sydneyju. Foto: EPA
Pink, ki se je zadnja dva meseca potikala po Avstraliji, je kot prvi uspelo kar sedemkrat zapored razprodati nastop v Sydneyju. Foto: EPA
Na svojih turneji odpoje navihana Pink tudi pismo predsedniku, Dear Mr. President. Foto: EPA
Pink je tudi zagovornica ameriške organizacije za etično ravnanje z živalmi PETA. Foto: EPA

Pevko je v ljubljansko Halo Tivoli ponesla evropska turneja, na kateri predstavlja svoj zadnji album I'm Not Dead. Njeni slovenski oboževalci so bili lahko koncerta toliko bolj veseli, ne le zato, ker so jo pričakovali že decembra lani, pa je bil nato koncert odpovedan, ampak tudi zato, ker je v tem tednu pevka zaradi bolezni odpovedala kar dva koncerta - v Sofiji in v Gradcu.

Z lastno glavo do uspešne kariere
V Doylestownu v Pensilvaniji rojena pevka je po mamini strani judovskega porekla, po očetovi pa ima irske, nemške in litvanske korenine. Prav tako pestra je tudi glasba, ob kateri je pevka s pravim imenom Alecia Beth Moore, odraščala in našla navdih – od Janis Joplin, Boba Marleyja, punkerjev Bad Religion, Stevena Tylerja pa vse do r'n'b dive Mary J. Blige in takratnih hiphop zvezd, kot sta bila 2Pac in Notorious B.I.G. Prav vpliv slednjih je mogoče močneje zaznati na njenem prvencu Can't Take Me Home (založba LaFace Records), s katerim je nase opozorila pred sedmimi leti.

Že takrat se je s kratko rožnato pričesko predstavila kot močna ženska, ki ve kaj hoče, to pa je toliko bolj dokazala, ko se je osvobodila želje založbe in se našla v lastni glasbi ter leta 2001 to ponudila na drugem albumu Missundaztood. Takrat je Pink med drugim povedala, da so vse pevke, ki so v tistih letih predstavile svoje prvence, zmetali v isti koš, tega pa sama nikakor ni želela. In uspeh skladb, kot so Get the Party Started, Don't Let Me Get Me, Just like a Pill in Family Portrait je tudi dokončno potrdil, da je pevka ubrala pravo pot.

Ostra kritika do samega vrha
Rockerski podton, ki ga je bilo mogoče zaznati že na Missundaztood, je Pink še utrdila na albumu Try This (2003), ki pa ni dosegel takšnega uspeha kot prejšnja plošča. Edino uspešnico, ki je album prispeval, je skladba Trouble. Po triletne premoru se je pevka vrnila na prizorišče s četrtim albumom I'm Not Dead, ki je ponovno nanizal vrsto uspešnic, kot so Stupid Girls, Who Knew, U + Ur Hand in Dear Mr. President, s ploščo pa se je pevka znova pokazala kot družbenokritična glasbenica z dvema osvojenima grammyjema. Na zadnjem albumu se je pokazal tudi vpliv, ki ga ima na njeno ustvarjanje oče, vojni veteran z izrednim občutkom za akustični folk v slogu 70. let. Z očetom sta namreč za album skupaj posnela njegovo skladbo I Have Seen The Rain.

Slovenske oboževalce je na prihod Pink pripravil koncert predskupine, münchenske groove atrakcije Sorgente.