Festival, ki ga je uradno odprla Marta Bulhak, je v četrtek postregel s prvimi glasbenimi vrhunci. Foto: Mediaspeed
Festival, ki ga je uradno odprla Marta Bulhak, je v četrtek postregel s prvimi glasbenimi vrhunci. Foto: Mediaspeed

Razstava hortikulturnega društva je pred šestimi desetletji v Laškem rodila najstarejši in največji festival pri nas, praznik Piva in cvetja. Leta 1964 je po zdaj že dobro znani zgodbi mesto kljub zagotovilom organizatorjev, da bo pijače in jedače dovolj, ostalo brez kapljice piva, a toliko let pozneje bojazni, da bi se to znova zgodilo, seveda ni bilo. Mesto je v festivalsko vzdušje povedlo že dogajanje v sredo z dnevom Laščanov, ki je tradicionalno namenjeno domačinom, četrtkovo pa je obetalo prvi večerni glasbeni vrhunec. "Nekatere domačine, ki so stari toliko kot jaz, gneča in vrvež motita, mene nista nikoli. Ta festival in pivovarna sta jedro naše identitete," je povedal starejši krajan Laškega, ki dogajanje najraje spremlja z zelenice pred svojim stanovanjskim blokom.

Mlado občinstvo se je odločilo za koncert Masayah ... Foto: MMC RTV SLO
Mlado občinstvo se je odločilo za koncert Masayah ... Foto: MMC RTV SLO

Že lani so organizatorji presenetili ljubitelje laškega festivala, ko so za dogodek prvič uvedli vstopnice, enako pa so se odločili tudi ob organizaciji letošnje izvedbe. "Seveda je malo zoprno, da je plačljivo, glede na to, da smo toliko let Pivo in cvetje obiskovali zastonj," je povedala ena izmed rednih obiskovalk festivala, a je v isti sapi dodala, da je 28 evrov (kolikor je dnevna vstopnica stala v redni prodaji) za tako velik in pester dogodek poštena cena.

Rapali pred enim, plesali pred drugim odrom

Pričakovati je bilo, da bo gneče prvi večer glavnega dela festivala nekoliko manj, glede na to, da je zabave in piva željne po prekrokani noči čakal nov delovni dan. Kljub temu so se na prizorišču že v vročih zgodnjevečernih urah ob hladni osvežitvi zbrale nekatere manjše skupinice radovednežev. Njihovo pozornost so pritegnili zvoki bobnarske koračnice, pogledi pa so s prizorišča švigali na nasprotni breg reke Savinje, kjer so se ob bobnarski skupini Laško proti mostu napotile še laške mažoretke in laška pihalna godba. Množica je nato izpeljankam sodobnih mednarodnih uspešnic v izvedbi treh zasedb sledila po mestnih ulicah do odra na Aškerčevem trgu, kjer so tudi uradno odprli festival.

Medtem je bilo na glavnem odru vse pripravljeno za prvi koncert večera. Sicer pred odrom množice še ni bilo, a ko je primorska raperica Masayah začela svoj set, je predvsem najstniški del obiskovalcev festivala zvesto ponavljal rime 23-letnice. "Imate kakšno pivo v rokah? Jaz ne smem, ker sem na delovnem mestu," se je pošalila raperica. Medtem je na drugem odru nekoliko večjo množico začel zabavati Marko Vozelj s svojimi Mojstri. Če so pred glavnim odrom mladi vzklikali verze Primorke, je dogajanje na drugem odru spremljalo nekoliko starejše občinstvo, številni pari pa so se ob melodijah Vozlja in Mojstrov tudi zavrteli.

Nekoliko starejši pa so uživali z Markom Vozljem. Foto: Mediaspeed
Nekoliko starejši pa so uživali z Markom Vozljem. Foto: Mediaspeed

Čeprav je Vozelj svoj koncert začel pol ure pozneje kot Masayah, je občinstvo zabaval tudi po tem, ko je svoj nekoliko krajši koncert končal hrvaški predstavnik na letošnji Evroviziji Baby Lasagna. Pevec, ki je maja poskrbel za eno največjih uspešnic leta (čeprav se je moral na največjem evropskem glasbenem tekmovanju zadovoljiti z drugim mestom), je poskrbel, da so se ljudje s celotnega prizorišča zgrnili pred oder.

Baby Lasagna je s svojo energijo nalezel občinstvo. Foto: MMC RTV SLO
Baby Lasagna je s svojo energijo nalezel občinstvo. Foto: MMC RTV SLO

Čeprav bi si mislili, da bo – tako kot pri številnih drugih uspešnih evrovizijskih glasbenikih – občinstvo zgolj čakalo na priljubljeno Rim Tim Tagi Dim, preostale skladbe pa poslušalo zgolj z enim ušesom, je sledilo presenečenje. Številni so zaradi evrovizijskega uspeha raziskali celoten repertoar glasbenika in na festivalu v Laškem vokalno pospremili večino skladb Hrvata, ki je z nalezljivo energijo in udarnimi skladbami prepričal tudi nekatere skeptike.

Evrovizijski zvezdnik s krajšim, a udarnim nastopom

Tudi na odru Burin je Vozlja nasledil glasbenik, ki z energičnimi nastopi v živo ne skopari, pa čeprav je njegova glasba praktično diametralno nasprotna tisti, ki so jo obiskovalci poslušali na glavnem odru. Dejan Dogaja je s svojo skupino tako z lastnimi skladbami kot priredbami navil tempo in poskrbel za pravo veselico na drugem velikem odru festivala Pivo in cvetje. Kar se tiče množic pred odroma, se je ta pred glavnim vsako minuto večernega dogajanja večala, na odru Burin pa je bilo ravno nasprotno. Največje občinstvo se je zbralo ravno ob prvem koncertu večera. Mladi so se odpravili do številnih točilnih pultov na prizorišču, največje gneče pa so se razveselili gostinci, ki so z didžejem poskrbeli za vzdušje, ki bi jim ga zavidali tudi klubi velikih slovenskih mest. "Naša skupina ima sistem. Večer vedno začnemo pri 'Šanku pivovarjev,' če so nam všeč nastopajoči, se odpravimo do enega izmed odrov, nato pa žuramo tam, kjer je najglasneje," je povedal eden izmed tistih, ki so se potili na ulicah mestnega središča.

Na odru Burin pa je temperaturo višal Dejan Dogaja. Foto: Mediaspeed
Na odru Burin pa je temperaturo višal Dejan Dogaja. Foto: Mediaspeed

Mladi so se gnetli pred didžejem, preostali pa so svojo pozornost preusmerili h glavnemu odru. Zasedba Mi2 med glasbenimi množicami na vzhodni strani trojanskega predora uživa praktično mitološki status, njihova potrditev nastopa v tej regiji pa skoraj gotovo pomeni na tisoče glasnih oboževalcev, ki bi jih bilo še veliko več, če bi "Dečki s Sotle" nastopili v petek ali soboto. Že druga skladba zasedbe je "pihnila na dušo občinstvu," ki je na vse grlo prepevalo Štajersko nebo. "Mi smo kot stari volkswagen. Malo potrebujemo, potem pa gre. Se kaj hidrirate? To je v tej vročini ključno! Saj ne, da na kaj napeljujemo, ampak na zdravje, Laško," je oboževalce pozdravil Jernej Dirnbek. Med uspešnicami in favoriti občinstva se na koncertih zasedbe vedno znajde tudi kakšen biser, ki komercialno ni požel takšnega velikega uspeha od preostalih. Velikokrat je na koncertih Mi2 to Visoka pesem, ki je ena izmed največjih mojstrovin zasedbe, tokrat pa je ozračje razparala že skoraj težkometalna izvedba skladbe Dobrodošli na dvor.

Največja množica večera je pripadla zasedbi Mi2. Foto: Mediaspeed
Največja množica večera je pripadla zasedbi Mi2. Foto: Mediaspeed

"Edini problem je, da so nam do konca ostali sami fajn komadi," se je pošalil Dirnbek in s tem napovedal venček nekaterih največjih uspešnic zasedbe. Najprej je zadonela festivalu primerna Najrajši sn pa s teboj pil, za njo pa še Ko bil sn še mali pizdun, Pa si šla in Pojdi z menoj v toplice. Udarni zaključek seta je poskrbel, da so Tone Kregar in druščina ob pomoči občinstva prvič letos zares zatresli Laško.

Gibonni se je poklonil legendi

Medtem ko so na odru Burin veselico nadaljevali Til Čeh in Petelini, je bil na glavnem čas za nekoliko bolj romantično ozračje ob zvokih enega največjih zvezdnikov hrvaške glasbe, Splitčana Zlatana Stipišića, ki ga obiskovalci festivala seveda poznajo pod umetniškim imenom Gibonni. Svoj koncert, za katerega je povedal, da ni namenjen promoviranju njegovih novih skladb, ampak užitku množice, je odprl z eno svojih največjih uspešnic – Činim pravu stvar. Gotovo se je poznalo, da se je koncert začel ob pozni uri med delovnim tednom, saj se je množica, ki se je pred tem tiščala ob oder, čisto malo razredčila. Kljub temu večina ni želela izpustiti koncerta hrvaškega pevca, pa čeprav bi to pomenilo nekoliko večje podočnjake prihodnje jutro. Gibonnijev nabor skladb in dejstvo, da je bilo v množici znova mogoče nekoliko lažje dihati, sta poskrbela, da so se številni zazibali ob njegovih melodijah, živo srebro, ki je po polnoči končno padlo pod 25 stopinj Celzija, pa je omogočilo, da so se zaljubljeni med koncertom lahko nekoliko tesneje objeli.

Gibonni se je podal med oboževalce, svojo skladbo pa je podaril oboževalki Paulini, ki ni mogla skriti navdušenja. Številnim so se orosile oči, ko je nekaj besed namenil še enemu velikanu hrvaške glasbe, pokojnemu Oliverju Dragojeviću: "Težko mi je zapeti to skladbo, ker je bil mojster med največjimi mojstri." V Laškem je odmevala skladba, ki je ne bi bilo treba napovedati – Cesarica.

Gibonni se je poklonil tudi večnemu Dragojeviću. Foto: MMC RTV SLO
Gibonni se je poklonil tudi večnemu Dragojeviću. Foto: MMC RTV SLO

Nekateri so se še pred zadnjo Gibonnijevo skladbo, da bi se izognili gneči, odpravili čez most proti številnim parkiriščem, spet drugi pa so komaj začeli ponočevanje. Organizatorji so večkrat opozorili množice, naj ne pretiravajo z uživanjem alkohola, do neke mere je njihovo sporočilo padlo na plodna tla. Čeprav je nekatere krepko po polnoči že premagovala sila težnosti, so bili ti v veliki manjšini. Festival Pivo in cvetje v petek in soboto pričakuje še znatno več ljudi, v dveh festivalskih večerih pa bo nastopila še cela plejada različnih glasbenikov, ki bodo skušali poskrbeti za tako dobro zabavo, ki bi znova poskrbela za veliko pivsko sušo iz leta 1964.

Kdo še nastopa na festivalu Pivo in cvetje?

Petek

Dan D
Romachild
Šank Rock
Tony Hadley
(nekdanji pevec zasedbe Spandau Ballet)

Simon Vadnjal
Helena Blagne
Dejan Vunjak in Brendijeve barabe

Sobota

Nina Pušlar
Hamo & Tribute2Love
Pantaloons
Deladap

Zvita feltna
Nika Zorjan
Žan Serčič in Šakali