Lani je prireditev potekala virtualno. Foto: Reuters
Lani je prireditev potekala virtualno. Foto: Reuters

Junija je madžarski parlament sprejel zakon, ki prepoveduje razširjanje in prikaz vsebin, ki naj bi promovirale katero koli drugo spolno usmerjenost kot heteroseksualnost in spremembo spola v šolah in mlajšim od 18 let. Čeprav določbi nasprotujejo tudi voditelji Evropske unije, saj naj bi šlo za diskriminacijo in omejevanje svobode izražanja, zakon pa naj bi nasprotoval vrednotam EU-ja, naj bi bila ta po besedah Viktorja Orbána namenjena zaščiti otrok. Zaradi sprejetja zakona pa je bila pod vprašajem tudi izpeljava MTV-jeve glasbene prireditve v Budimpešti.

"Ker sem gej, je bil moj nagonski odziv, potem ko sem izvedel, da so ta zakon sprejeli, da bi morali dogodek prestaviti v drugo državo," je priznal Chris McCarthy, predsednik MTV Entertainmenta, in dodal, da se je zato posvetoval z zagovorniki LGBTQ+-skupnosti.

Počastili bodo tudi mlade aktiviste LGBTQ+

"Odločitev je bila vsem zelo jasna. Prireditve ne smemo prestaviti," je povedal McCarthy in še dodal, da bo odločitev marsikoga presenetila. Poudaril je tudi to, da je treba iti naprej, tako pa napovedal, da bo kljub trenutni situaciji podelitev nagrad potekala v živo 14. novembra v notranji dvorani Papp Laszlo Budapest Sportarena. "Veselimo se, da bomo dogodek uporabili, da okrepimo svoje glasove," je še povedal in poudaril, da vladne cenzure ne bodo trpeli.

Slovesnost, ki sicer že od leta 1994 vsako leto poteka na drugi lokaciji, lani pa je potekala virtualno, bo tako, "medtem ko se še naprej borimo za enakost vseh, potekala v znamenju izkazovanja solidarnosti skupnosti LGBTQ+ na Madžarskem in po svetu". MTV EMA bo počastila tudi mlade LGBTQ+-aktiviste z nagrado MTV’s Generation Change Award. Nominiranci in gostitelji "praznovanja glasbe za občinstva vsepovsod po svetu" bodo kmalu razkriti.